Під нашим натиском таки збільшено видатки на армію: нардеп Олег Синютка про проєкт бюджету-2022

Нереалістичним та несоціальним назвав проєкт державного бюджету 2022 року народний депутат України, перший заступник голови партії «Європейська солідарність» Олег Синютка. Затверджений Урядом документ, нагадаємо, на минулому тижні представили парламентарям.  

“Ми не будемо голосувати за бюджет, якщо там будуть такі цифри. Ми будемо пропонувати до бюджету зовсім інші показники та параметри. Вважаємо, що прогнозоване зростання ВВП, зростання економіки, притік інвестицій – це великий обман… Вважаємо, що це нереалістичний бюджет”, – сказав Олег Синютка в програмі «Інший погляд» на радіо ПЕРШЕ. 

Ключове питання – це є соціальний захист людей (зростання пенсій, зарплат, субсидії), натомість передбачені у проєкті бюджету цифри – “це знущання”. За словами народного депутата, заплановане підвищення мінімальної зарплати на 200 грн. Пенсій – на 159 грн. А кожен п’ятий субсидіант 2021-го року у 2022-му буде її позбавлений. При цьому, збільшуються видатки, наприклад,  на державне управління, на правоохоронні органи.

“Під нашим натиском таки збільшено видатки на армію у наступному році. Ви ж подивіться: цього року вони довели армію до того, чого не було з 14 року – до заборгованості по виплаті українським  військовим… 1,5 млрд. заборгованості українським  військовим – це реальний факт, який підтвердила навіть омбудсмен, яка є частиною цієї влади”. 

Нагадаємо, Уряд схвалив проєкт держбюджету на 2022 рік 15 вересня. За тиждень Міністр фінансів Сергій Марченко представив законопроєкт у Верховній Раді. Назвав бюджет-2022 “бюджетом інвестицій в людину, країну та майбутнє”. Пріоритет, за його словами – медики, військові, ветерани війни. Заплановане зростання ВВП – 3,8%, інфляцію “заклали” на рівні 6,2%, курс долара – 28,6 грн за дол. Передбачені доходи – 1 трлн. 277 млрд. грн, видатки – 1 трлн. 465 млрд. грн.