Пласт готує великий здвиг у Львові – до 110-річчя організації

Святкування планується орієнтовно на кінець літа. У Львові хочуть зібрати пластунів зі всієї України, а, можливо, й Європи. Все залежить від епідситуації, – розповів у “Кулуарах” на радіо ПЕРШЕ Ростислав Добош, депутат Львівської обласної ради та член Опікунської ради Пласту. 

10 років тому, до 100-річчя національної скаутської організації України, з’їзд у Львові зібрав пластунів зі всього світу. 

“Це для нас була величезна подія. На жаль, час змінився. Ми не маємо можливості довго планувати, бо, наприклад, щоб зібрати учасників з цілого світу треба мінімум за рік-два починати готуватись”. 

За словами Ростислава Добоша, початок весни покаже, у якому форматі буде святкування 110 річниці організації. “Ми хочемо зробити такий великий здвиг для пластунів України. Живого спілкування ми дуже потребуємо”.

У 2022 році на святкування і загалом на розвиток осередків Пласту Львівська обласна рада передбачила 2,3 млн грн. Унікальним Ростислав Добош назвав минулий рік. Львівська обласна прийняла програму підтримки розвитку пласту на 2021-25 рр. Фінансова допомога ради торік  – 1,3 млн грн. Вдалось створити комунальну установу «Обласний вишкільний пластовий центр» та залучити до роботи “кількох менеджерів, які допомагають волонтерам”.  

“Ці кошти дали нам більш системно попрацювати. Ми хочемо зробити так, щоб команда, яка проводить табір, не шукала, де знайти їм намети, кухню, спорядження… Менеджери мають ті кошти, знають, де лежить готове спорядження, знають, де закупити харчі і системно проводять табори”.

Та найважливіше – люди. Бракує волонтерів для пластового руху. Дітей, які хочуть долучитись до Пласту, зараз набагато більше, ніж волонтерів-виховників. Наприклад, у Львові в черзі на вступ до новацтва (6-12 років) приблизно 600 дітей. Відтак, організація потребує до 60 виховників. 

“Ми хочемо зробити так, щоб бодай тому виховнику було просто. Щоб він прийшов і не думав про якісь матеріальні речі: де йому займатися, як опалювати приміщення і так далі. Щоб він сам отримував насолоду від занять з дітьми і діти від нього тішились. І ми пробуємо такі умови створити”.  

Фото: ФБ-сторінка Пласт Львів