Початок перемир’я на Донбасі: бойовики готують провокацію

Сьогодні, 27 липня, у зоні проведення операції Об’єднаних сил розпочався режим повного та всеосяжного припинення вогню. Наразі ситуація контрольована. Про це Радіо ПЕРШЕ повідомили у штабі ООС.

В штабі ООС зазначають, що напередодні повного і всеосяжного режиму припинення вогню ворог зробив чергову провокацію неподалік Новомихайлівки та здійснив мінування українських позицій протипіхотними мінами ПОМ-2 за допомогою протитанкових гранатометів. Такі міни, кажуть у штабі, заборонені Оттавською конвенцією та виготовляються виключно в Російській Федерації. ПОМ-2 ставиться дистанційно і має період самоліквідації від 4 до 100 годин.

«Підступність провокації полягає у тому, що невдовзі, уже під час дії перемир’я, міна може детонувати і вибух розцінюватиметься, як обстріл зі сторони українських позицій, або підрив українських воїнів на власних мінах. Тобто, в будь-якому випадку, як зрив повного і всеосяжного режиму припинення вогню», – пояснюють у штабі.

Крім того, у неділю, 26 липня, російські найманці 15 разів порушили режим припинення вогню в зоні Операції об’єднаних сил.

У штабі кажуть, що минулої доби ворог застосовував міномети калібру 120 мм і 82 мм, гранатомети різних систем, озброєння БМП, БПЛА та стрілецьке озброєння.

Бойовики відкривали вогонь біля Водяного, Південного, Широкиного, Пищевика, Пісків, Опитного, Лебединського, Щастя та Авдіївки.

«Внаслідок обстрілу противника, один український захисник отримав поранення. Його у задовільному стані доставлено до медичного закладу та надано необхідну допомогу лікарів», – йдеться у повідомлені штабу.