Подвиг Героїв Крут очима сучасних воїнів

Сьогодні, 29 січня в Україні відзначається річниця бою під Крутами, який для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність. Завдяки нашим воїнам ворожий наступ більшовиків на Київ було зупинено на декілька днів. Та насамперед, важливо правильно сприймати цю історичну подію.

«До початку війни ми вірили, що це була велика трагедія, проявлялася оця наша любов до сліз і драми. Але це не зовсім відповідає правді. Ми маємо розуміти, що війна без жертв в принципі неможлива, тому цю історичну подію ми маємо оцінювати як успішну оборонну операцію проти набагато переважаючих сил ворога. Важливо також знати, що з українського боку протистояли не діточки безборонні, а свідомі українські воїни. Завдяки ним ми маємо образ справжнього українського воїна, не переляканого, не жертву, а сміливого бійця, який бореться за незалежність своєї держави»

Тарас Гривул, заступник начальника львівського державного ліцею ім. Героїв Крут.

Сміливість та жертовність крутянців зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України. З ними порівнюють захисників Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні. Тому героїв Крут у публіцистиці часто називають “першими кіборгами”.

«Я відчуваю відповідальність перед тими, хто загинув під Крутами і гордість. Це приклад армії, яка до кінця вистояла і захистила країну. Після таких історичних подій, хочеться бути гідним цієї форми і цієї країни!»

Борис Загорулько, курсант львівського державного ліцею ім. Героїв Крут

Бій під Крутами став успішною оборонною операцією. Наступ переважаючих сил ворога було зупинено на декілька днів. Це дало змогу представникам Української Народної Республіки підписати Брестський мирний договір із країнами Четверного союзу, який означав визнання самостійної Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин. Згодом українські війська за підтримки німецьких та австро-угорських (завдяки Брестському договору) звільнили від більшовиків всю територію України. Події Української революції засвідчили: державність без армії неможлива, а боротьба триває досі.