Поліція звільнила пів сотні людей, яких незаконно утримували у так званих “реабілітаційних центрах”

Їх ніби-то лікували від алкогольної та наркотичної залежності.

Правоохоронці викрили на Львівщині на Івано-Франківщині заклади, де незаконно утримували людей. Проти їхньої волі лікували від залежностей та використовували у власних цілях їхню фізичну працю. Відомо, що родичі цих людей, оплачували перебування у таких “реабілітаційних центрах”.

“Оскільки деякі «пацієнти» не бажали добровільно «лікуватися», працівники утримували їх у центрах проти волі, а також використовували їх примусову працю. Окрім того, деякі «пацієнти» помістили у заклади примусово та доставили туди силоміць, – при цьому місячна оплата за «лікування», яку вносили їх родичі, становила від 8 до 12 тисяч гривень на місяць”, – розповіли у поліції.

Кажуть також, що у «пацієнтів» вилучали мобільні телефони, а за спроби самовільно залишити приміщення центрів для них були передбачені покарання. Психологічне та фізичне насильство щодо утримуваних застосовувалось і за інші порушення так званих «правил перебування у лікарні».

“Сьогодні, 24 березня, правоохоронці припинили роботу центрів, в яких утримували 51 «пацієнта». Трьох працівників закладів – мешканців Львова та Івано-Франківська – затримали в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Невдовзі суд обере їм запобіжні заходи”, – пояснили у пресслужбі поліції Львівщини.

Додамо, діяльність «лікувальних закладів» забезпечували 9 осіб – уродженці Донецької, Луганської, Харківської, Київської, Запорізької та Дніпропетровської областей віком від 30 до 39 років. Під час санкціонованих обшуків правоохоронці виявили та вилучили гроші, чорнові записи, оргтехніку та інші речові докази, які підтверджують злочинну діяльність центрів. © Головне управління Національної поліції у Львівській області.