Половина прийому в день – це пацієнти, які бояться вакцинуватись, – лікарка алерголог-імунолог

Прийом пацієнтів, які бояться щеплюватись від COVID-19 – це вже норма. Щодня таких близько половини, – розповіла Марта Ломіковська, к.м.н, лікарка алерголог-імунолог та керівниця лікувально-діагностичного відділення.  

Одні пацієнти просять написати “якийсь протипоказ”, бо в них колись була “якась алергічна реакція”.  Інша група – просто алергіки (наприклад, мають алергічний риніт, поліноз) і також не хочуть вакцинуватися. 

Марта Ломіковська наголосила, що вакцинація не є протипоказом для всіх алергіків. Єдиним протипоказом є алергічна реакція саме на “ковідну вакцину в минулу” або на компоненти цієї вакцини. 

“Не так часто виникає ця реакція.  Часто це є панічні атаки, які лікарі часом сприймають як алергічну реакцію… Боятися не треба насправді. Пацієнти-алергіки можуть вакцинуватись”. 

Найгірша реакція, яку може викликати медпрепарат – це анафілаксія. Якщо говорити про таку форму алергії на вакцини від коронавірусу, то це один-три випадки на мільйон. Це дані зі США від початку вакцинальної кампанії.