“Польське Ельдорадо” та “Галицька Каліфорнія”: подорож Бориславом

Містечко Борислав на Львівщині має приблизно 40 неофіційних назв. Чи не усі – завдяки нафтовому минулому. У 19 столітті місто славилось на увесь світ своїми родовищами.

У Борислав помандрували журналісти ПЕРШОГО ЗАХІДНОГО.

“Пік видобутку в нас був з нашого Бориславського родовища 1909 рік. Ми видобували майже 2 мільйони тонн нафти в рік, це було 5 відсотків світового видобутку. Ми були на третьому місці після Сполучених Штатів Америки”, – каже науковий працівник Музею нафти і газової промисловості України у Бориславі Олег Микулич.

Так, між іншим, відомий американський багатій Рокфеллер – перший у світі доларовий мільярдер – мав у Бориславі свої родовища. І навіть, кажуть, один раз навідався, інкогніто. Жарти жартами, але нафту тут видобувають і зараз. Щоправда, обсяги в сотню разів менші. Із півтори тисячі свердловин зосталось чотириста

Та промислове минуле нині – не порожній звук. Його успішно адаптують як туристичну принаду. Усе почалося з нафти – слоган міста. Нафтові “журавлики”височіють то тут, то там прямісінько у середмісті. Це – музей просто неба.

До слова, кожна свердловина у Бориславі має своє ім’я. Якусь могли назвати на честь дами серця.