Практично третина ВІЛ-інфікованих не здогадуються про свій статус

На Львівщині мешкає майже 4 тис. ВІЛ-інфікованих осіб. Це офіційна статистика. Водночас, за оціночними даними, ВІЛ- позитивних у нашій області є приблизно 5,5 тис.

“30% інфікованих не знають про свій ВІЛ-позитивний статус, або знають і не звертаються за медичною допомогою,” – розповіла у програмі “Про здоров’я” головна лікарка Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар’яна Служинська.

Ситуацію зі захворюваністю на ВІЛ-інфекції на Львівщині вона назвала “контрольованою”. Тенденція останніх 5 років – 400-450 нових нових випадків щороку. У 2020 “втрутився” COVID-19. Через пандемію та певні обмеження в доступі до медичної допомоги суттєво поменшало тестувань на ВІЛ-інфекції. Відповідно, поменшало нових пацієнтів. Цього року ситуація “вирівнялась”.

Підступність ВІЛ-інфекції в тому, що позитивна людина може не мати жодних симптомів впродовж 5-10, а інколи і до 12 років. Не дуже легко запідозрити ВІЛ-інфекцію навіть за клінічними симптомами. Може бути втрата ваги, пневмонія, висипання на шкірі, якісь грибкові захворювання.

“Але всі ці симптоми можуть з’являтися в людини і без ВІЛ-інфекції. Чіткий індикатор, коли ми рекомендуємо людям обстежуватись на ВІЛ-інфекцію – якщо в особи був епізод небезпечної сексуальної поведінки або було вживання ін’єкційних наркотиків нестерильним інструментарієм”. 

Щороку збільшується відсоток зараження ВІЛ-інфекцією через статевий контакт, натомість зменшується відсоток інфікування через введення ін’єкційних наркотиків. Нинішнє співвідношення: 70 на 30. На Львівщині немає жодного пацієнта, який би інфікувався у перукарні, тату салоні чи в медичному закладі.

Усі ВІЛ-позитивні можуть жити повноцінно – за умови   прийому антиретровірусних препаратів. Медикаменти є безкоштовними.

“Якщо ще 20 років тому ВІЛ- інфекція була смертельним захворювань, то на сьогодні ми відносимо ВІЛ-інфекцію до хронічних, до хворічних захворювань з тривалим перебігом”. 

Щороку 1 грудня в усьому світі є Днем боротьби зі СНІДом. Мар’яна Служинська закликала мешканців Львівщини пройти тестування на ВІЛ-інфекцію. Це можна зробити у Львові, у відділенні діагностики та лікування ВІЛ/СНІДу (вул. Лисенка, 45). Також можна звернутись до сімейного лікаря. Тестування є безкоштовним, а вся інформація – конфіденційна.