Працівники шахти “Надія” пікетували ЛОДА

Підземні протести на шахті «Надія», що у Соснівці на Львівщині розпочалися ще 28 серпня. Пізніше гірники разом з родинами 1-2 вересня перекривали міжнародну трасу Львів – Рава-Руська. А сьогодні протести поширилися і під Львівську обласну державну адміністрацію. Працівникам шахти не виплачують повноцінно зарплату від квітня, а загальна сума заборгованості – близько 51 млн грн.

“Наші побратими вже шостий день стоять в шахті. Ми всі вимагаємо погасити заборгованість по зарплатах за 4 місяці. Нам винні 51 млн грн. Ми будемо бастувати доки нам не виплатять усі гроші” – розказав Андрій Сениця, працівник цієї шахти.

Шахтарі готові розпочати голодування. Ще вчора під землею страйкували 24 гірники. Але через різке погіршення стану здоров’я шістьох із них підняли на поверхню.

Протести триватимуть доки гірників не почують розповів Руслан Віхоть, голова профкому шахти «Надія»: “Вже шосту добу у шахті знаходиться 18 чоловіків. На пікет під ЛОДА прийшли їхні жінки, які чекають, щоб посадовці прискорили процес виплати зарплат. Адже голова облдержадміністрації має прямий зв’язок з президентом”.

Пізніше стало відомо, що шахтарів таки почули. Зокрема «Центренерго» перерахувало шахті «Надія» 5 млн грн, які мають скерувати на виплату зарплат. Кошти вже надійшли на рахунки шахти. Заступник голови ЛОДА Іван Собко каже, що адміністрація робить усе можливе, аби відповідальні виплатили борги у найкоротші терміни.

“Вимоги ми бачили, страйки теж бачили, усі ознайомлені із ситуацією. Тепер чекаємо на документ від профільного міністерства та уряду, яким буде визначена сума коштів, виділених на погашення заборгованості. Це може зайняти один-два банківських дні”- розповів Іван Собко.

Ситуація залишається напруженою. Гірники планують продовжувати протести, зокрема з перекриттями міжнародної траси Львів-Рава-Руська на Жовківщині.

Нагадаємо, що працівникам ДП «Львіввугілля» регулярно затримують зарплату по кілька місяців або перераховують кошти мізерними сумами. Через це шахтарі Львівщини регулярно перекривають дороги і влаштовують пікети.