Право на забуття і право на відключення: що це таке і як воно працює

У сучасному світі, мабуть, мало хто може впевнено сказати, що за жодних обставин не працює у позаробочий час. В еру різноманітних гаджетів принаймні перепитати якусь інформацію можуть у працівників будь-якої сфери. Але юрист Ярослав Жукровський у програмі «Юридичні нюанси» наголошує: ви маєте можливість цього уникнути.

Конституція України чітко каже : «Кожен, хто працює, має право на відпочинок» Це гласить її 45 стаття. Вже вона чітко декларує: у позаробочий час людина має відпочивати, а не працювати.

Кілька років тому в Україні прийняли закондавство, яке говорить, що людина має право на відключеність після роботи. Власне, це дуже важлива деталь, адже вона регулює моменти робочого спілкування у ваш особистий час.

«Ви маєте право не відповідати на дзвінки, листи і будь-які питання, пов’язані із роботою після вашого робочого дня», – пояснює Ярослав Жукровський.

І наголошує, що працівникові таку поведінку дозволяє стаття 60 (2) Кодексу законів про працю. Окрім поняття відключеності є й поняття забуття. 

«Наприклад, ви йдете у відпустку і кажете своєму керівникові: забудьте про мене на місяць», – наводить приклад юрист.

Право на забуття дає людині можливість упродовж всієї відпустки не мати жодного контакту із роботою.

Ярослав Жукровський пояснює, що такі речі є насправді дуже важливими. Адже у сучасному цифровому світі людині просто необхідно якісно відпочивати для того, аби, відповідно, якісно працювати.

Останнім часом на сполох б’ють європейці, які скаржаться на постійну включеність у роботу через дзвінки та месенджери. Від цього люди почуваються надто виснаженими.

«Якщо ваш керівник не хоче зрозуміти, то ви можете звертатись, наприклад, до профспілки. А вже профспілка має усі права вимагати звільнення такого директора», – ділиться порадами юрист.

І дуже рекомендує стежити, аби межі вашого робочого часу були чітко прописані у трудовому договорі чи посадових обов’язках. Зрештою, як і інші деталі. 

«Існує ще 31 стаття Кодексу законів про працю. А вона гласить, що ваш керівник у жодному разі не може вимагати від вас виконати те, що не є передбачено у трудового договорі», – каже Жукровський.