Проєкт “Почуй лікаря” мандрує школами Львівщини

Як розпізнати ознаки інсульту чи інфаркту, допомога хворому до приїзду швидкої, а також профілактика захворювань і пропаганда здорового способу життя. Це напрямки проєкту “Почуй лікаря”, який влітку цього року започаткувала Львівська ОДА. 

Ініціатива, зокрема, передбачає роботу в школах зі старшокласниками, –  розповів Дмитро Беш, лікар-кардіолог, експерт Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з кардіології. 

Якщо ми говоримо про інфаркти, то на сьогоднішній день не рідкість, що до нас приїжджають тридцяти – і навіть двадцятирічні з класичним інфарктом. Наймолодшого, якого ми мали, так по пам’яті – 19-ти річного хлопця з класичним інфарктом міокарда.  Дуже помолодшало і школярам це треба донести”, – сказав медик у програмі “Інший погляд” на радіо ПЕРШЕ. 

За його словами, у цьому проєкті дуже важливо з учнями говорити “їхньою мовою” – щоб вони чули і сприймали інформацію. Саме тому зі старшокласниками, окрім лікарів, зустрічаються також інтерни і студенти – медики. Долучилась до “Почуй лікаря”, наприклад, Уляна Казан – студентка 6 курсу медичного факультету медуніверситету ім. Д. Галицького.

“Лекції варто проводити зі школярами такого віку (9-10 класи, – ред). Ми можемо сформувати в них позитивну мотивацію на здоровий спосіб життя… Під час лекцій ми ставимо питання, відповідаємо, даємо практичні поради. Насправді, учні багато чого вже знають”.

Ідея проєкту “Почуй лікаря” запозичена у країнах Прибалтики. Свого часу там для старшокласників раз на семестр проводили “Урок інсульту”. Рівень смертності від інсульту тоді знизився. Уроки припинились й ефект був нетривалим.

Чому так важливо для учнів старших класів, підлітків? Дуже часто інсульт чи інфаркт стається, коли хтось присутній поруч, і часто тим “кимось” є молода людина, школяр. Він може надати більш чи менш кваліфіковану першу медичну допомогу, що є дуже важливо. Він може знати алгоритм дій: не треба бігати когось шукати, а треба викликати в таких ситуаціях швидку… 

Дуже важливо не просто зробити, поставили галочку: “Все, молодці”. Важлива повторюваність.  Якщо цей проєкт припиниться, то ми за досить короткий час повернемося до вихідної точки”, – наголосив Дмитро Беш. 

Експерти проєкту “Почуй лікаря” зараз думають над розширенням тематики лекцій, наприклад, додати тему “Гінекологія і контрацепція”. Також планують активніше залучати вчителів. Ще одна ініціатива – включити кілька питань до ЗНО.