Радіодиктант національної єдності: чи є грамотність важливою

Радіодиктант національної єдності запрошують написати українців у День української мови та писемності, який відзначатимуть завтра, 9 листопада. Та чому так мало людей пишуть його без помилок і на скільки важливою є саме грамотність? Відповідь на ці запитання у нашому матеріалі.

Єдність через диктант вже близько 10 років відчуває Юлія Дуда. Дівчина навчається на 6 курсі факультету журналістики Львівського університету імені Івана Франка, а вперше до Всеукраїнської події долучилася ще школяркою. Каже, що завжди хочеться написати ідеально, а тому кожна помилка розчаровує, та ненадовго, тому що у цьому є дещо значно важливіше.

«Передусім мені цікаво перевірити власні знання. Але не менше важливо те, що тоді я почуваюсь таким маленьким пазликом серед всіх людей, які в той самий день, в тій самій годині захотіли долучитися до диктанту, який дійсно єднає українців.»

У тому, що грамотність – це, звісно, важливо, але не головне, переконана і мовознавиця Ірина Фаріон. Тому що справжнє єднання українців є у нашій національній свідомості, якої нам часом бракує.

«Чи треба писати диктанти ідеально? Я не вважаю, що їх треба писати ідеально, тому що ми не ідеальні, тому що зазвичай вигадують такі дивні синтаксичні конструкції, що вони лише можуть відштовхнути того, хто пише диктант, а не надихнути на написання. Треба перестати ускладнювати те, що є технічною річчю і треба навчити дихати мовою, а не перетворювати її в кайдани пунктуаційних і орфографічних помилок.»

Та як би там не було, статистика все ж сумна. Торік диктант єдності без жодної помилки написала лише одна людина – 75-річна львів’янка Христина Гоянюк. У 2019 році переможців було двоє. І винна у цьому здебільшого загальна освітня концепція, – продовжує Ірина Фаріон.

 «Тому що у нас українська мова не є першорядним предметом. Тому що те, що є небом української мови – література, у нас зливають із зарубіжною літературою. Тому що у нас математику запроваджують для політологів і журналістів, а не збільшують вимоги до культури української мови.»

Автором та читцем цьогорічного 21-го диктанту національної єдності є письменник Юрій Андрухович. Писатимуть українці початок його нового роману. Транслюватимуть диктант завтра, о 10 год. ранку на усіх платформах “Суспільного”, а також на хвилях “Українського радіо” і “Радіо Культура”. Учасники мають добу для того, аби надіслати написане на перевірку в онлайн-режимі. Сам текст опублікують 11 листопада.

Марта ЗАНЮК

Фото: ФБ-сторінка Юрія Андруховича