Розбили банку у супермаркеті: чи платити

Від неприємної випадковості у магазині чи супермаркеті ніхто не застрахований. Можна пошкодити товар, вибираючи необхідне з вщент набитої полиці. Можна банально зачепити сумкою піраміду з банок чи коробок. Дитина обирала іграшку  і розбила “сусідню”. 

Тоді класичний розвиток подій: охорона чи продавці вимагають оплати за пошкоджений товар. У гіршому випадку не випускають вас із магазину, вимагають документи і т.д.. Чи законно такі дії? І чи справді ми маємо оплачувати за пошкоджений товар? Усі тонкощі пояснив Ярослав Жукровський у своєму авторському проєкті “Юридичні нюанси”.

Ключове – ви чи ваша дитина товар пошкодили випадково. Полиці могли бути незахищені спеціальним бортиком, товар стояв між рядами або скупчений на стелажах. 

Ризик випадкового знищення чи випадкового пошкодження майна несе його власник, тобто супермаркет або магазин ( ст. 323 Цивільного кодексу України). У нагоді стане і ст. 17 Закону Про захист прав споживачів. 

Вона говорить, що забороняється примушувати споживача придбати продукцію неналежної якості або непотрібного йому асортименту. Розбитий чи пошкоджений товар однозначно є продукцією неналежної якості. Не є вашим вибором і ніхто не може змусити вас купити те, що ви не хочете придбати”.

Ярослав Жукровський рекомендує в таких ситуаціях вимагати скласти акт про пошкодження товару. У ньому зазначити, що все сталось не з вашої вини. Добре було б підключити свідків і відзняти відео “з місця події”

“Навіть якщо вам розповідають, що на камерах спостереження все видно, звинувачують вас, що ви зробили це навмисно – це також незаконно. Такі записи можуть бути доказом у суді. Лише суд може встановити вашу вину і зобов’язати відшкодувати вартість товару”.

Якщо ж охоронець чи адміністратор продовжують тиснути. Наприклад, просять зайти у  кімнату охорони, відмовляються відпускати з приміщення супермаркету – одразу викликайте поліцію. Такі дії – незаконні. 

У ст. 19 Закону України “Про захист прав споживачів” йдеться про заборону нечесної підприємницької практики та агресивної діяльності. Агресивною вважається діяльність, яка містить елементи примусу, докучання або неналежного впливу. Також впливає на спободу вибору. 

“Ніхто не має права затримувати вас, застосовувати фізичну силу, обшукувати,  проводити поверхневий огляд. Вимагати, наприклад, показати вміст кишень чи сумок”. 

Щодо дітей. Так, батьки несуть повну відповідальність, в тому числі і за шкоду, яку вони завдали. “Але в жодному випадку ви не зобов’язані оплачувати за ненавмисно пошкоджений дитиною товар”.