СБУ викрила мешканців Львівщини, які підробляли COVID-сертифікати для заробітчан

На фейкових свідоцтвах про вакцинацію та ПЛР-тестах ділки щомісяця заробляли приблизно 3 млн. грн. Більшість їхніх клієнтів – заробітчани, які хотіли виїхати за кордон.

Група зловмисників складалася із 4 осіб: мешканців Запоріжжя та Львівщини, – повідомляє Служба безпеки України.

Організатор оборудки шукав «клієнтів» серед охочих працевлаштуватися за кордоном. Його спільник, який здійснював рейсові міжнародні перевезення людей, також поповнював клієнтську базу. Інші – виготовляли підробки та виконували роль кур’єрів.

Міжнародний сертифікат про вакцинацію «коштував» 40 євро, а негативний ПЛР-тест ‒ 500 гривень. Щомісяця зловмисники виготовляли майже 1000 сертифікатів про вакцинацію та 2000 негативних ПЛР-тестів.

Готові «замовлення» ділки відправляли через популярні поштові сервіси та кур’єрів. «Оплату» отримували на банківські картки або готівкою.

Під час обшуків за місцем фактичного проживання зловмисників, правоохоронці вилучили, зокрема: підроблені міжнародні свідоцтва про вакцинацію; бланки з негативними результатами ПЛР-тестів; поліграфічне обладнання та комп’ютерну техніку.

Нагадаємо, народні депутати вже підтримали у першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за використання та підробку документів про вакцинацію.

За використання таких документів пропонують карати штрафом від 17 до 34 тис. грн або обмеженням волі до 2 років. Покарання для медпрацівника за внесення неправдивої інформації про вакцинацію – це 34-68 тис. грн. штрафу або до 2 років позбавлення волі. А за виготовлення “на продаж” підроблених документів про вакцинацію пропонується 85- 170 тис. грн. штрафу або до 3 років позбавлення волі.

ФОТО: СБУ