СБУ викрила три великих мережі COVID-аферистів. Одна з них діяла на Львівщині

Послугами з підробки COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів скористалися понад 10 тисяч людей. Мережі з продажу фальшивих COVID-документів працювали у  Львівській та Рівненській областях, а також Києві.

На Львівщині діяла міжнародна група. До “справи” залучили медпрацівників, які вносили персональні дані “клієнтів” до електронної системи охорони здоров’я eHealth. 

“Правоохоронці встановили, що один із організаторів оборудки координував дії зловмисників, перебуваючи на території однієї із сусідніх європейських країн”, – наголошують у СБУ.

Ділки підробляли документи про вакцинацію протягом чотирьох місяців. Щодня  виробляли по 10-15 підробок і “заробляли” на цьому понад півмільйона гривень щомісяця. Вартість підробленого міжнародного COVID-сертифікату становила 250 євро, внутрішнього – 1,8-2 тис. грн. 

На Рівненщині схему виготовлення підроблених COVID-сертифікатів організували двоє жителів м. Дубна. Зловмисники вносили реальні реквізити ліцензованих лікарів та медичних закладів України, хоча жодного стосунку до медицини не мали.

“Клієнтів” шукали через спеціально створені групи в одній із популярних соціальних мереж, а готові “медичні документи” надсилали замовникам через поштові сервіси у всі регіони України. Вартість підробки коливалася від 3 до 4 тис. грн, залежно від терміновості її виготовлення. 

“У Києві понад пів року діяли три об’єднані у мережу центри із виготовлення підроблених медичних документів про вакцинацію проти COVID-19 та довідок про результати ПЛР-тестів. Встановлено, що мережу організував громадянин однієї з європейських країн”, – ідеться у повідомленні СБУ.

Організатор залучив до такої “роботи” власників українських туристичних агенцій (вони поповнювали “клієнтську базу”),  а також медиків (вони вносили недостовірні відомості про вакцинацію).  Окремо діяли і ділки, які виготовляли підроблені документи.

“Клієнтська база” зловмисників налічувала 6 тисяч людей. Свої “замовлення” вони виконували для жителів практично всіх регіонів України, зокрема й для жителів тимчасово окупованих територій України, громадян РФ та інших держав.

За попередніми підрахунками, за час існування схеми зловмисники заробили майже 10 мільйонів гривень.