Що не так з “Великим гербом”

Вже сьогодні, у День Незалежності, Верховна Рада розгляне проєкт закону про великий Державний герб України.

На радіо ПЕРШЕ у програмі “Інший погляд” Ольга Телипська поговорила з доктором історичних наук, головою Українського геральдичного товариства Андрієм Гречилом.

Про “Великий герб” останнім часом говорять скрізь. Чия корона, лев з червоними кігтями, щитотримачі на державному прапорі – українці обговорюють деталі та встигли навіть помітити, що лев, зображений на проєкті, має дві ліві задні лапи.

Андрій Гречило каже, що запитань до “Великого герба” багато.

“Що стосується корони, то у державних гербах корона використовувалась в першу чергу конституційними монархами. Вона вказувала на певний статус. Республіки, які виникали після Першої світової війни на руїнах імперій, не використовували таких символів”, – каже доктор історичних наук.

Та й навіть, якщо упустити цей момент, претензій не меншає:

“Те, що намальовано на цьому гербі – це фейкова річ. При чому з дивними речами. Вона взята з банкноти 1 гривні. Щоправда там вона на голові Володимира Великого, а в законопроєкті написано, що це вінець Ярослава Мудрого. Вийшла така каша”, – пояснює Андрій Гречило.

І наголошує, що подібне суперечить Конституції України, адже Україна є передовсім республікою. І використовувати такий атрибут не можна.

“Ми не знаємо як виглядав вінець Володимира Великого чи Ярослава Мудрого. Про Данила Галицького маємо певніші уявленя, бо є зображення на печатках, але вони дуже слабенькі”, – каже науковець.

І додає, що дивним на малюнку є і “рослинний намет”. У геральдиці такі символи використовують, коли треба прикрити шолом. Якщо ж шолома немає, то і подібної графіки також.

А найголовніша претензія стосуються того, що щитотримачі стоять на синьожовтій стрічці. Андрій Гречило каже, що на світових гербах можна побачитисхожі мотиви, але лише у тому випадку, коли стрічка – однотонна чи з написом-девізом. Та в жодному випадку під ногами не можуть бути кольори державного стяга.

Особливо у час російсько-української війни, яка, як відомо, і починалася наругою над синьо-жовтим.