Що не так з цінами на газ від “Львівгаз збут” та в Україні загалом?

Офіційно із серпня минулого року розпочав роботу ринок газу для населення і з’явилося багато постачальників. Протягом цього періоду «Львівгаз збут» мав одну з найвищих цін. Наприклад, в січні велика кількість постачальників пропонували газ від 6 до 7 грн/м3. Натомість «Львівгаз збут» та інші «збути» цієї групи – від 8 до майже 10 грн/м3. Розповідає Галина Боса, начальниця відділу розслідувань західного обласного територіального відділення антимонопольного комітету.

«Ми порівняли ціни по постачальниках газу, одна з найвищих була у “Львівгаз збут”. Через це ми відкрили справу за ознаками порушення. Справу ми розпочали нещодавно, тому я не впевнена, чи “Львівгаз збут” вже отримав розпорядження про початок розслідування, тому їхню позицію ми ще не знаємо. У разі, якщо буде доведено необґрунтоване встановлення цін, ми будемо їм давати зобов’язання у рішенні щодо здійснення перерахунку».

Відомо, що«Львівгаз збут» є найбільшим постачальником за кількістю абонентів на Львівщині, оскільки його клієнтська база сформувалася задовго до повноцінного відкриття ринку для побутових споживачів і становила понад 800 тис. користувачів. Компанія та її засновник, входять до складу «Регіональної газової компанії» українського олігарха Дмитра Фірташа. Натомість правозахисник Богдан Рабешко каже, що ціни на газ в Україні необґрунтовані у всіх газопостачальників і розслідувати треба не лише ціноутворення “Львівгаз Збуту”.

«Якщо «УкрГазВидобування» продає газ українського видобутку за 2200 грн з ПДВ Нафтогазу, то, порахувавши всю маржу, обґрунтована ціна на газ для побутових споживачів має бути на рівні 3-4 грн за 1000 м³ газу. Але це за умови, що «УкрГазВидобування» продаватиме цей газ на реальному ринку газу, а не просто одній компанії. На мою думку, ціна 6,99 грн, яку нещодавно встановив уряд, придумана навмання. Тому Антимонопольний комітет у першу чергу має зайнятися діями компанії «Нафтогаз України»»

Натомість у Верховній раді мають розглядати проект закону щодо повернення населенню переплачених коштів за газ. Продовжує правозахисник.

«Я знаю, що зараз має у ВР розглядатися закон щодо того, що будуть повертати кошти населенню за переплачену ціну на газ. Тобто, повертатимуть кошти у майбутніх платіжках. Можливо, приймуть і закон про те, що буде встановлена ціна на газ на рівні 3 грн за м3. Ми чекаємо, все залежить від народних обранців»

До слова, ще більше інформації про ціни на газ та поради як платити менше ви можете дізнатися у програмі Першого Західного «Про гроші».

Дар’я Кучер