Що таке безоплатна правова допомога і як її отримати?

Хто може претендувати на безоплатну правову допомогу, що для цього потрібно, а також хто надає відповідні послуги у Львові? Усі деталі розповів Ярослав Жукровський у черговому випуску “Юридичних нюансів”. 

Безоплатна правова допомога може бути двох видів: первинна та вторинна. Якщо перша – це консультації, надання інформації, підготовка документів (окрім тих, що потрібно для суду), то друга (вторинна допомога) – якраз і стосується судів. Це захист, представництво інтересів конкретної особи в суді і підготовка всього пакету процесуальних документів (позовних заяв, клопотань).

Наприклад, затриманому за підозрою (в межах кримінально-процесуального законодавства) обов’язково надається  допомога адвоката. Претендувати на вторинну безкоштовну правову допомогу можуть люди з інвалідністю, ветерани війни, реабілітовані особи, постраждалі від домашнього насильства, люди з низьким рівнем доходу.  

“Коли середньомісячний дохід особи не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму (це близько 4700 грн).  Якщо у вас менший дохід, то ви маєте гарантоване державою і законом право отримати безоплатну правову допомогу”. 

Необхідні документи: це паспорт, ідентифікаційний код, а також довідка про доходи за останніх 6 місяців, відомості з реєстру фіскальної служби (про сплачені податки), довідка щодо загальнообов’язкового страхування. Перелік документів умовний – може відрізнятися в кожній окремій ситуації. 

“Основне, що ви маєте довести, що підпадаєте під ту чи іншу категорію осіб, які можуть претендувати на безкоштовну правову допомогу”. 

В Україні створена мережа Центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. 

Адреси Центрів у Львові:  

  • вулиця Валова, 31,
  • вул. Генерала Чупринки, 71, 
  • вул. Винниченка, 30

Додамо, що отримати безкоштовну правову допомогу одна особа впродовж року може не більше ніж 6 разів.