Що таке мобінг і як з ним боротись?

Образи, моральний тиск, висміювання. Створення незручного графіка роботи, зменшення премій, колективне приниження. Все це приклади мобінгу (від англ. mob – натовп) – цькування на роботі. 

Поняття “мобінг” з’явилося в Україні відносно недавно. Законодавчого визначення ще немає – є окремі ініціативи від нардепів. 

Порада від юриста Ярослава Жукровського – фіксувати усі факти цькування на роботі. 

“Це беззаперечні факти, а не суб’єктивно-емоційні припущення… Наприклад,  аудіо- чи відеодокази, свідчення колег, якісь документальні чи інші підтвердження. Такі утиски дуже важко, але можливо довести”, – сказав Ярослав Жукровський у програмі “Юридичні нюанси”.

У разі мобінгу чим ми наразі можемо керуватись? Насамперед треба звернутись до роботодавця, який зобов’язаний створювати рівні умови праці (ст. 2.1. Кодексу законів про працю).

“Навіть, якщо не буде належної реакції від роботодавця, то факт самого звернення ви можете використати, коли будете писати скаргу до Уповноваженого Верховної ради з прав людини”. 

Окрім того, маємо закон “Про засади запобігання та протидії  дискримінації в Україні”.  У ньому передбачене таке поняття як “утиск”. 

Утиск небажана для особи та/або групи осіб поведінка, метою або наслідком якої є приниження їх людської гідності за певними ознаками або створення стосовно такої особи чи групи осіб напруженої, ворожої, образливої або зневажливої атмосфери.

У ст.14 цього ж закону йдеться про оскарження. Особа, яка вважає, що щодо неї були утиски, має право звернутись зі скаргою до державних органів, органів місцевого самоврядування, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини або до суду. Має право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди. 

 

Читайте також:

“Місця для паркування службових авто”. Коли такі обмеження законні і як це перевірити?

Кружляєте вулицею, щоб припаркувати автомобіль. Знаходите одне місце, але, виявляється, що й воно зайняте – на ньому дорожній конус. Знайома ситуація? Усі тонкощі довкола “закритих” паркомісць розповів Ярослав Жукровський у програмі “Юридичні нюанси” на радіо ПЕРШЕ. 


Виконавчі служби не мають права накладати арешт на зарплатні картки, бо вони “спеціальні”

Хочете продати/купити авто чи квартиру, а на прийомі у нотаріуса виявляється, що ваше майно арештовано. Що робити у такому випадку, а також, що не підпадає під арешт? Деталі розповів Ярослав Жукровський  у черговому випуску програми “Юридичні нюанси”.