Що треба викинути із будинку перед Новим роком?

Купити продукти, ялинку, подарунки і звісно встигнути поприбирати. Це незміні ритуали кожної господині перед Новим роком. Адже коли як не перед Новим роком звільняти свій простір від накопичених речей упродовж року. Всі ми знаємо, що речі які нас оточують неабияк впливають на наш настрій, почуття і працездатність. Про те, що треба викинути з нашого простору ми поцікавилися у професійного організатора простору Ірини Чудяк.

«Найперше треба позбутися усіх речей, які зламані, мають дефекти, не підлягають ремонту. Також треба промоніторити речі, якими ви не користувалися рік або більше часу. Перегляньте також речі з однаковими функціями. Наприклад, на кухні ми маємо двадцять лопаточок, а використовуємо лише дві, а таких дубляжів по будинку дуже багато».

Детальніший перелік речей з яким давно вже настав час попрощатися:

Таку ревізію свого простору Ірина Чудяк радить робити кожні три–чотири місяці.

Водночас найважче у звільнені простору – це попрощатися з речами психологічно. Адже кожна річ для нас – це пам’ять, і коли ми її викидаємо – наша підсвідомість може це розцінити, як її знищення.

Крім того, є ще ментальний аспект цієї проблеми. Про нього нам розповіла психотерапевт Ольга Телипська.

«Одна з глобальних причин – ми відкладаємо життя на потім. Ментально у нас спрацьовує генетична пам’ять “а раптом не буде?”»  

 Аби зрозуміти чи речі насправді нам такі важливі і дорогі їх можна зібрати у коробку, яку поставити десь у шафі. Через деякий час перегляньте її і оцініть ще раз цінність тих речей, які там знаходяться.

«Один художник зробив перформанс. Він вирішив розпрощатися з усіма своїми речами. Він навіть почав викидати особисті листи. Після цього у нього було відчуття наче він побував на своєму похороні. Але після того до нього прийшла дитяча ейфорія. Він наче впав у дитинство, у нього з’явилося дуже багато енергії».   

Психотерапевт радить позбавлятися старих речей, тому що загромаджений простір стимулює стрес:

«Ми живемо у стресі, а загромаджений простір його підсилює. Коли ми очищаємо наш простір від зайвих речей, які нам не потрібні, то ми таким чином звільняємо місце для нової енергії».    

Так як же психологічно попрощатися із речами, аби викинути їх фізично зі свого життя? Психологи рекомендують декілька способів. Один з них – перед тим як викинути щось, подякуйте цьому предмету. Другий – ви можете сфотографувати улюблені речі і зробити журнал спогадів – у звичайному форматі чи електронному.


Анастасія МЕЛЬНИК