Шість мільярдів для безробітних: хто зможе скористатись грошима від уряду?

Український уряд додатково виділив 6 мільярдів гривень для допомоги безробітним та людям, які стали безробітними тимчасово, через карантин. Наскільки побільшало безробітних через епідемію коронавірусу та карантин, на який розмір допомоги можуть вони розраховувати, і, головне – як отримати цю допомогу – про це йшлось у черговому випуску програми Прогроші на телеканалі Перший Західний.

На виплати допомоги з безробіття уряд витратить мільярд 270 мільйонів гривень з виділених 6 мільярдів. Зокрема, за ці кошти планують збільшити мінімальну суму виплати безробітним з 650 гривень до 1000 гривень на місяць. Також ці гроші спрямовуватимуть на виплати безробітним з 1 дня їхньої реєстрації у Службі зайнятості (раніше потрібно було чекати 3 місяці, якщо звільнення було за власним бажанням).

Решту витратять на підтримку людей, які втратили роботу тимчасово через карантин. Ці гроші виплачуватимуть роботодавцям за кожну годину, на яку вони вимушені були скоротити робочий час своїм працівникам.

Сумний рекорд з безробіття

Україна, як і інші держави і справді стикнулись з значним збільшенням рівня безробіття через епідемію та карантин. Щодня в Україні лише офіційно кількість безробітних збільшується на 5 тисяч осіб. Станом на 28 квітня кількість безробітних, зареєстрованих в Державній службі зайнятості, становила майже 438 з половиною тисяч людей, що на 125 тисяч або на 40% більше, ніж було цього ж дня 2019 року. З початку дії карантину, тобто з 12 березня, статус безробітного отримали 135 з половиною тисяч осіб. Щоденно реєструється близько 5 тисяч безробітних. За квітень статус безробітного отримали 89 тис осіб.

Кількість безробітних збільшуватиметься навіть після завершення карантину. Адже частина підприємців змушена бути закрити бізнес. Люди, які втратили роботу, змушені будуть сподіватись на підтримку держави. За оновленим прогнозом Мінекономіки, рівень безробіття у 2020 році становитиме майже 9 з половиною відсотків від загального числа працездатних, це 1,5-2 мільйони осіб. Однак реальна ситуація з безробіттям буде залежати від тривалості карантинних заходів та їх наслідків. Разом з тим, з початку карантину Державна служба зайнятості працевлаштувала 66 тисяч безробітних, а в базі даних Державної служби зайнятості є майже 50 тис вакансій.

Як отримати допомогу?

Що робити людям, які зараз втратили роботу? Хороша новина – процедура отримання допомоги по безробіттю на час карантину суттєво скоротилась. І, як ми уже вказували, зросла сума мінімальної виплати. Якщо ви втратили роботу, вам потрібно звернутись до будь-якого зручного для вас центру зайнятості. На період карантину виплата допомоги з безробіття здійснюється без особистого відвідування безробітним центру зайнятості з першого дня реєстрації.

Реєстрація в службі теж спрощена. Потрібно подати лише дві заяви: про надання статусу безробітного та про призначення допомоги з безробіття. Розмір допомоги з безробіття розраховується для кожної особи індивідуально, він залежить від страхового стажу людини, її заробітної плати та причини звільнення. Мінімальний розмір допомоги з безробіття на період карантину становить 1 тис грн на місяць. Максимальний розмір не може перевищувати чотирикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто не більше 8 400 грн на місяць.

Загальна тривалість виплати допомоги з безробіття не може перевищувати 360 календарних днів, а для осіб передпенсійного віку – 720 календарних днів. Якщо в період карантину ви звільнились за власним бажанням, то до вас не застосовуються вимоги щодо скорочення тривалості виплати строком до 90 днів, як було до карантину. Тому ви зможете отримувати виплати з першого дня, однак не більше ніж 270 календарних днів.

Держава також може допомогти вам, якщо ви працювали неофіційно. Однак – лише якщо вам не виповнилось 35 років. Якщо молодій людині до 35 років і вона не має страхового стажу, оскільки, можливо, працювала без оформлення трудових відносин, то їй буде призначена допомога з безробіття у мінімальному розмірі (на період карантину і 30 днів після його закінчення – 1 тис грн, після цього – 650 грн) строком на 180 календарних днів. Якщо ж людина старша 35 років і вона не має страхового стажу, то, згідно з чинним законодавством, така людина не має права на виплату допомоги з безробіття.

Про допомогу для підприємців

Також, передбачений ще один механізм допомоги – через працедавців, які змушені були зупинити свій бізнес, або ж скоротити години роботи для своїх працівників. Допомога з часткового безробіття надаватиметься представникам малого та середнього бізнесу, які зупинили або скоротили діяльність за період карантину, для покриття витрат на зарплату робітникам, яким був скорочений робочий час. Далі роботодавець буде переказувати ці кошти своїм працівникам. Право на таку допомогу мають застраховані особи, з якими роботодавець оформив трудовий договір. За підрахунками Державної служби зайнятості, таких працівників буде приблизно півмільйона.

Для отримання допомоги роботодавець протягом 30 днів з дня зупинки роботи звертається до центру зайнятості за місцем його реєстрації як платника єдиного внеску і подає чотири документи.

Це заява на отримання допомоги в довільній формі, копія наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності, відомості про працівників, у яких виникло право на допомогу, довідка, видана ДПС про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за останні шість місяців.

Допомога встановлюється за кожну годину, на яку працівникові було скорочено тривалість робочого часу, з розрахунку двох третин окладу, встановленого працівникові. Однак не більше аніж розмір мінімальної заробітної плати – 4 700 грн.

Переказ роботодавцю коштів для подальшої їх виплати працівникам здійснюватиметься на підставі відомостей про осіб, які підпадають під умови отримання такої допомоги, щомісяця протягом трьох робочих днів після зарахування коштів на рахунок відповідного центру зайнятості. Далі роботодавець протягом трьох робочих днів переказує кошти працівникам.

Допомога надається на строк зупинення (скорочення) діяльності компанії, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

Епідемія та карантин – це виклик кожному з нас – і державі. І суспільству і громадянам. І подолати його зможемо лише завдяки спільній праці і відповідальності.