“Смак свободи”: у Львові завершилися зйомки фільму

Фільм про відродження української автентичної кухні за книжкою Ольги Франко – дружини Івана Франка завершили сьогодні знімати у Львові. Загалом зйомки тривали три місяці.

Ідея створення фільму «Смак свободи» з’явилась три роки тому у креативної продюсерки Олени Моренцової-Шулик після знайомства з родиною Франків, яка показала  жінці унікальну кулінарну збірку Ольги Франко. За сюжетом, де молода дівчина приїжджає до Львова, аби підкорити ресторанне мистецтво і стати шеф-кухарем, відкриваються нестандартні забуті рецепти та продукти. Кінострічка розвінчує  стереотипи, що українська кухня – це сільська, важка, не цікава та домашня їжа. Навпаки вона дуже різна, вишукана і шляхетна.

“У книжці Ольги франко наведені продукти, які лише нещодавно знову почали в нас з’являтися на полицях супермаркетів: артишоки, різні варення, джеми, конфитюри. Також є більше десяти видів борщу, різні меню для людей старшого віку, підлітків, дітей, годуючих матерів”, – розповіла креативна продюсерка фільму Олена Моренцова-Шулик.

Фільм розкриває не лише надзвичайну, але забуту культуру гастрономії, а й світоглядні речі. Ділиться акторка Ірма Вітовська, яка грає Ольгу Франко.

“Особливість моєї ролі – певний фантом та інтрига фільму, певна складова яка рухає історію, як і головна героїня. Але я спойлерити не буду, тому що буде не цікаво дивитися кіно”, – поділилася акторка Ірма Вітовська, яка грає Ольгу Франко.

У головних ролях також: Ірина Кудашова, Костянтин Темляк, Світлана Золотько, Рима Зюбіна, Джамала.

«Смак свободи» знімали і у Києві, але найбільше сцен відобразили у Львові. Обрали центр  з вуличками, цікаві закутки, дворики, різні за стилістикою інтер’єрні квартири. Усе це без сумніву розкриває ментальність нашого міста.

Додам, загальний кошторис кінострічки близько 30 млн грн. А на екранах фільм з’явиться у 2022 або 2023 році.

Марта ЗАНЮК

Читайте також:

«Це катастрофа»: дві третини усіх серіалів на українських телеканалах показують російською мовою

Лише третину серіалів на п’ятьох провідних українських телеканалах демонструють українською мовою. Решта – показують російською. Про це повідомив  уповноважений із захисту української мови Тарас Кремінь. Секретаріат мовного омбудсмена