Смертельний півмарафон у Львові: хто нестиме відповідальність

Смертельний марафон. Уперше за шість років забіг у Львові закінчився трагедією. Молодий хлопець не добіг до фінішу, за попередньою версією, через зупинку серця. Хто нестиме відповідальність та чи мусять організатори спортивних заходів вимагати медичну довідку?  

6-й МОЛОКІЯ ЛЬВІВСЬКИЙ ПІВМАРАФОН, який мав благодійну мету зібрати кошти на лікування дитини закінчився смертю молодого хлопця. 23-річний учасник втратив свідомість на 21 кілометрі, фактично за 200 метрів до фінішу. Медики одразу почали надавати йому першу медичну допомогу. Годину тривали реанімаційні заходи, але, на жаль, врятувати хлопця не вдалося. Наразі відомо, що у нього зупинилося серце.

Загалом у спортивному заході взяли участь 2 320 учасників, з них в основній дистанції марафону взяли участь 1 200 осіб. Усі вони під час реєстрації заповнили анкету про стан здоров’я і підписали лист, в якому взяли усю відповідальність за самопочуття та наслідки на себе. Крім того, усіх учасників страхують. Організатори ж повинні кожного бігуна забезпечити медичним супроводом і оперативною допомогою, розповіла прес-секретар RUN UKRAIN Вікторія Веремієнко.

 «На Львівському півмарафоні чергували 13 карет швидкої допомоги. Працювали 5 спеціалістів на мотодопомозі і 32 волонтера Червоного хреста».

Ще рік тому організатори подібних забігів вимагали медичні довідки від кожного учасника, але через брак лікарів, а також через суттєве збільшення спортивних заходів спільний наказ Міністерства охорони та Міністерства молоді і  спорту відмінили, пояснила юристка Наталія Галецька.

 «У 2020 році наказ скасували. З такою мотивацією, що мовляв здоров’я людини – це особиста відповідальність. Тому учасники, які беруть участь у таких забігах повинні самостійно відповідати за своє здоров’я і профілактично проходити медогляди».

Наша безпека залежить від нас самих. Тому закликаємо відповідально ставитися до свого здоров’я та до участі у різних спортивних змаганнях.

Фото: ЛМР/Андрій Андрух