Сьогодні католики відзначають Святвечір: традиції свята

Сьогодні, 24 грудня, католики латинської традиції та інші християни, які керуються григоріанським та новоюліанським календарями святкують Святвечір, а завтра, 25 грудня, Різдво.

Готуватися до Різдва католики починають ще за чотири тижні. Цей період називається Адвент і містить дні покаяння, сповіді, причастя.

В переддень Різдва Христового, 24 грудня, католики дотримуються особливо суворого посту.

А увечері в цей день, коли загоряється перша зірка, родини збираються за святковим столом. Перед початком трапези читають уривок з Євангелія, співають першу колядку, а потім усі переломлюють різдвяний хліб — облатку, що символізує радість свята, яке наближається. Облатки освячуються в храмах під час посту перед Різдвом.

Різдвяна вечеря у католиків традиційно складається лише з пісних страв – це овочеві салати та яблука, мед і горіхи, родзинки з різними овочами, і селера, яку вважають символом здоров’я, удачі та достатку. Також на столі обов’язково має бути риба, натомість не повинно бути м’ясних страв. Їх зазвичай подають 25 грудня.

За різдвяним столом у католиків завжди одне порожнє місце – для бажаного і дорогого гостя.

На стіл іноді кладуть декілька джгутів сіна — як нагадування про Вифлеємські ясла. Красиво прикрашена ялинка також займає у будинку католиків почесне місце. За традицією, прикраси на ялинку у вигляді ліхтариків, сердечок та різних звіряток виготовляють діти.

В кінці Святвечора традиційно співають колядки та йдуть до храму на святкову різдвяну Месу.

У ніч із 24 на 25 грудня в римо-католицьких храмах України відбуваються урочисті богослужіння.