Сьогодні в Україні згадують загиблих у Скнилівській трагедії

19 років тому на аеродромі під Львовом сталася найбільша у світі катастрофа в історії авіашоу.

Це була сонячна субота 27 липня 2002 року. На аеродромі Скнилів біля  Львова зібралися 10 тисяч глядачів. Усі вони були в очікуванні неймовірного авіаційного шоу. 

Для демонстраційного пілотування з Івано-Франківська мав вилетіти МіГ-29, але через погодні умови його терміново замінили на Су-27. Під час виконання фігури “напівпетля” –  літак не набрав достатньої висоти, зачепив стабілізатором тополю і влетів у глядачів, розрізаючи натовп крилом… після чого вибухнув.

  В цей день загинули 77 осіб, серед них 28 дітей. Постраждали понад три сотні осіб. Їх вивозили два десятки швидких. Лікарні були переповнені, а біля моргу утворилися черги. Того дня свого 24-річного сина втратив і Володимир. Зі сльозами на очах згадує – це був найстрашніший день в його житті.

“Були дзвінки з усіх боків, що десь щось трапилось. Ми всі поїхали сюди, то був жахливий стан, ми не могли сюди пробитися. Потім їздили по всіх лікарнях і шукали тіла. Мого сина Романа знайшли на Топольній. Згадувати про це дуже боляче”, – каже він.

Офіційна версія трагедії – порушення правил пілотування, відхилення від польотного завдання та неналежна організація авіашоу. 

Обвинуваченими у справі стали більш ніж десятеро осіб, реальні тюремні терміни отримали пілоти Володимир Топонар (14 років) і Юрій Єгоров (8 років), а також троє військових. Жоден з них своєї провини не визнав. Топонар наголошував: катастрофа сталася через несправність літака.  З того часу авіашоу в Україні заборонені.