“Стоп-меланома” – проєкт, що рятує життя

Традиційно в Україні 24 травня відзначають день меланоми. З цієї нагоди вже 12 років поспіль відбувається Всеукраїнський проєкт “Стоп-меланома”. Він покликаний виявити злоякісне новоутворення на ранній стадії і вберегти життя.

“Меланома – це злоякісне захворювання, яке походить із пігментних клітин і становить до 25% раків шкіри. Воно перебігає доволі швидко і в ¼ населення призводить до смерті. Серед хвороб, якими жінки хворіють найчастіше, меланома посідає друге місце, серед чоловіків, фактично, шосте”   

Орися Сизон, експертка з дерматовенерології

Цьогоріч, у зв’язку з пандемією коронавірусу, діагностування меланоми відбуватиметься в онлайн-форматі. Кожен охочий може абсолютно безкоштовно пройти дистанційну діагностику родимок та підозрілих новоутворень шкіри на порталі stop-melanoma.net. Для цього вам необхідно заповнити спеціальну анкету та прикріпити фото новоутворення. Після цього отримаєте відповідь лікаря з попереднім діагнозом та рекомендаціями. Також ви можете прийти на безкоштовну консультацію у всіх дерматологічних закладах Львова, зокрема приватних.

Минулого року в результаті проєкту в 91 людини виявили підозру на меланому, а в 36 діагностували рак шкіри.