Стрес і COVID-19 працюють як “пускові механізми” до розвитку діабету, – лікар-ендокринолог

14 листопада – Всесвітній день боротьби з діабетом. Його запроваджено, насамперед, для того, щоб нагадати – захворюваність на діабет у світі невпинно зростає. 

Яка ситуація на Львівщині? Також ще раз про симптоматику, групи ризику і чи можна втекти від цієї недуги? У програмі “Про здоров’я” розповіла Олександра Золотоцька, лікар-ендокринолог Львівського обласного ендокринологічного диспансеру.  

Львівська область, на жаль, не виняток. За словами Олександри Золотоцької, рівень захворюваності на діабет у нашому регіоні, як і в усьому світі, зростає. Не останню роль зараз відіграє пандемія коронавірусу

“COVID-19 певною мірою є пусковим механізмом у багатьох людей до захворювання”. 

Такі випадки фіксують медики, зокрема, серед дітей. Саме “дитячий” або перший тип діабету “в більшості спричиняється вірусами”.

Пережитий стрес – також працює “як пусковий механізм” для розвитку діабету, але тільки в тих людей, які мають схильність. Це так звана група ризику – люди з надмірною вагою і малорухливі. До цієї групи належать і “генетично схильні” –  хтось з батьків хворів на діабет.  

“Генетична схильність при всіх типах діабету грає роль. Це не означає, що обов’язково він розвинеться. Якщо в батьків був діабет, то не обов’язково він буде у дітей. Дуже високий ризик, але не стовідсотковий.”

Симптомами діабету двох типів є сухість в роті, спрага і часте сечовипускання, особливо вночі. На розвиток першого типу діабету може вказувати “невмотивоване схуднення при надмірному апетиті”. З часом може з’явитися нудота або блювота. 

При другому типі до вже вказаних симптомів може додатись погане загоєння ран. Погіршення зору: помутніння та розпливчастість. Може бути свербіж тіла. У чоловіків – сексуальні проблеми. Хронічні ускладнення – це оніміння пальців, відчуття бігання мурашок, печіння стоп. 

Ті, хто в групі ризику і старші 45 років, мають запам’ятати: перевіряти рівень глюкози в крові треба раз в рік. Норма – це 3,5 – 5.5. У літніх людей допускається до 6.1.  Якщо є сумнівні випадки (показники на межі) тоді бажано провести глюкозотолерентний тест. З навантаженням певною дозою глюкози. Тест покаже чи є схильності, чи вже є певні порушення. 

“На початку розвитку достатньо в лікуванні дієти та правильного способу життя, достатньої рухливості… Діабет – це хвороба, яка буде розвиватися і прогресувати. Просто від пацієнта належить – наскільки швидко вона буде прогресувати”.   

Олександра Золотоцька наголосила, що на початку розвитку хвороби, якщо пацієнт візьметься за себе – кардинально змінить харчування, буде більше рухатись, фізично навантажуватиме себе, тоді “може довгий час обходитись без медикаментозної терапії”. 

У лікуванні діабету в усіх міжнародних рекомендаціях на першому місці стоїть саме дотримання правильного режиму харчування і рухливий спосіб життя. 

“Ця дієта – це не є якесь обмеження для пацієнта, які йому будуть погіршувати якість життя. Це те харчування, яке би мало бути для всіх однакове. Так би мали харчуватись усі люди, які прагнуть бути здоровими”. 

І щодо здорового харчування. Це раціон, з якого виключаються всі швидкі вуглеводи. Продукти, яких треба уникати в першу чергу: солодощі, картопля, борошно вищого гатунку, макаронні вироби не з твердих сортів пшениці,  фрукти, які мають високий вміст глюкози. Продукти з високим вмістом крохмалю, кетчупи, майонези, копчені ковбаси, сири. 

Довідково: 

За даними МОЗ, поширеність діабету в Україні за десятиріччя збільшилась на половину. В Україні на діабет II типу хворіють близько 1 млн людей. Близько 200 тисяч людей хворіють на діабет І типу і є інсулінозалежними. 

Для людей з діабетом II типу є можливість отримувати необхідні ліки за програмою “Доступні ліки” безоплатно або з незначною доплатою. Забезпечення пацієнтів інсулінами (І тип) відбувається за кошти Державного бюджету, які виділені МОЗ на цю програму і розподіляються до місцевих бюджетів. 

Фото: сайт МОЗ