Сильні опіки та рак шкіри: чим небезпечна засмага

Сонячні опіки, передчасне старіння та рак шкіри – все це імовірні наслідки довготривалого перебування на сонці. Коли ми говоримо про ультрафіолет, то маємо розуміти, що влітку він є високим навіть, якщо на вулиці хмарно, а в спекотну та сонячну погоду – тим паче. Радіо ПЕРШЕ розпитало експертів, про те, як уберегтися від шкідливого впливу сонця та отримати засмагу безпечно для здоров’я.

Засмага це захисна реакція нашої шкіри на вплив прямих ультрафіолетових променів. Ультрафіолет у невеликих дозах дійсно є корисним для нашого організму і допомагає у вироблені вітаміну D. Проте надмірне зловживання несе негативні наслідки для вашого здоров’я. Особливо, це стосується дітей.  

 «Якщо дитина до двох років мала сонячні опіки, то  в неї високий ризик розвитку меланоми у дорослому віці», – наголошує завідувачка поліклініки Львівського обласного шкірно-венерологічного диспансеру Ольга Смачило.

Від довгого перебування на сонці може розвинутись сонячний дерматит (фотодерматоз). Він проявляється через 2- 4 години у вигляді почервоніння та запалення шкіри.

Так, після 10-12 годин перебування на сонці можна отримати опіки I-III ступенів та сонячний удар. До почервоніння та запалення може додатись жар, свербіж, головний біль та біль в області почервоніння, загальна слабкість, прискорене дихання, запаморочення, втрата свідомості, безсоння та втрата апетиту.

Існують певні категорії людей, яким лікарі рекомендують взагалі утриматися від довгого перебування на сонці.

 «Якщо в людини у родині були злоякісні новоутворення шкіри, особливо меланома, то таким людям не можна засмагати. Також засмагати не можна людям, у яких є багато родимок на тілі», – розповіла Ольга Смачило.

Засмагу можна зробити трохи безпечнішою, якщо перебувати на сонці упродовж 15-20 хвилин щодня. Сонцезахисний крем треба наносити за пів години до виходу з приміщення. Повторно наносити крем треба кожні дві години, також відразу після купання та надмірного потовиділення.

 «Для літнього періоду рекомендовані засоби із високим рівнем SPF , не менше 30. А якщо це відпочинок, чи доволі довготривале перебування на сонці, то виключно 50», пояснила професійна косметологиня Ольга Козак.

Косметологиня наголошує, що маркування на засобі SPF свідчить про те, що він захистить шкіру лише від променів типу В. Тобто це захист від опіків і лущення. Також SPF це не захист від пігментації шкіри, тому з таким засобом ви легко отримаєте засмагу.

 Водночас дуже підступним є ультрафіолет типу А, який проникає в дерму та руйнує важливі структури епідермісу, що призводить до передчасного старіння шкіри, появи пігментації та інших небезпечних проявів. Тому обов’язково шукайте на засобах окрім SPF, ще й маркування UVA або PA+ (чим більше плюсів тим краще).

Додамо, прості поради перебування на сонці убережуть вас як від дрібних неприємностей, так і від серйозних проблем зі здоров’ям.

Вікторія МИСАК

Читайте також:

Де на Львівщині безпечно купатись

Обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визначила безпечні водойми для купання. На сьогодні готовими для безпечного купання відпочивальників є 18 пляжів на