7 чи 14: у Львові обговорили тарифи у громадському транспорті

Тарифи на проїзд у Львові скоріше за все підвищаться. Сьогодні відбулися громадські слухання. Йшлося про те, що теперішні 7 гривень є економічно необґрунтованими. Каже Андрій Білий, заступник директора з питань транспорту ЛМР:

«Не лише приватні, а й комунальні перевізники також вже не можуть виконувати перевезення у тій якості, якої ми від них вимагаємо. Коли ми розуміємо, що з бюджету не можемо взяти більше, ніж виділили, бачимо, що цифри вже не сходяться на встановлених тарифах, мусимо приймати рішення. Вже станом на сьогодні приватні перевізники випускають на маршрути на 25-30% менше транспорту, ніж у березні минулого року. Вони йдуть за принципом “немає грошей – не випускаємо транспорт”. Те саме стосується і муніципального транспорту»

Андрій Білий, заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР з питань транспорту

Економічно обґрунтованим тарифом і приватні, і комунальний перевізник «АТП-1» вважають 14 грн. Перевізники запевняють, що відколи востаннє підвищували вартість проїзду, 1 лютого 2019 року, змінилася низка показників, що впливають на тариф. Зокрема вартість пального, газу, електроенергії та мінімальна зарплатня.

«Взимку опалення не було тому, що не було чим платити за електроенергію. ЛКП “Львівелектротранс” ще боргує за електроенергію за листопад 2020 року. Це реальність того, як історія з пандемією відгукнулася зокрема на функціонуванні транспорту. Звісно, що платити за проїзд по 12-14 грн виглядає жахливо, м’яко кажучи, особливо у порівнянні з 7 грн. Але це питання того, що ми хочемо отримати в результаті»

Андрій Білий, заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР з питань транспорту

Нагадаємо, про бажання підвищити тариф оголошував також і “Львівелектротранс”. Там кажуть, що обґрунтований тариф за проїзд у трамваї чи тролейбусі – 12 грн 43 копійки.