ТОП дуже цікавих фактів про грудне годування

Тиждень підтримки грудного вигодування відзначатиме світ з 1 до 7 серпня. Ведуча програми «Про Здоров’я» на Радіо ПЕРШЕ Наталія Сохан поспілкувалася на цю тему із лікаркою-неонатологинею Львівського обласного клінічного перинатального центру Ольгою Шлемкевич та лікаркою 6-ої міської поліклініки Львова і сімейної амбулаторії “ВУЛИК-Львів” Оленою Мацех.

Відтак ми зібрали для вас десятку найцікавіших фактів про грудне молоко та грудне вигодовування в цілому.

1. Грудне вигодовування (ГВ) – це єдиний природній метод годування немовлят. Упродовж всього існування людей на Землі новонароджених годували виключно грудним молоком. Суміші фігурують у світі лише останніх 100 років. До цього моменту іншого методу для годування немовлят, крім материнського молока, людство не знало.

2. Склад грудного молока є унікальним. Воно містить більш, ніж тисячу різноманітних речовин: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мікроелементи тощо. Важливими у ньому є спеціальні ферменти, які допомогають незрілому шлунково-кишковому тракту адаптуватися до харчування.

3. Грудне молоко виконує функцію імунітету для немовляти. Адже дитина народжується зі стерильною імунною системою. Грудне молоко містить антиінфекційні речовини.

4. Молоко утворюється з крові і лімфи. Його склад не залежить від того, чим харчується жінка. А тому, відповідно, дієта для жінок, які годують, – пережитки минулого. Харчуватися слід якісно, але не обмежувати себе у всьому на світі.

5. Цікавий факт – склад грудного молока не є сталим. Це динамічна рідина, а склад змінюється залежно від потреби і віку дитини. Більше того – змінюється упродовж дня. Перші краплі молока схожі на воду, прозорі. Але це не має лякати жінку. Поняття «жирності молока» не існує, прозоре «перше» молоко потрібне дитині для того, аби втамувати спрагу.

6. Грудне годування важливе з точки зору психо-емоційного стану. Доведено, що ті жінки, які годують малюків грудьми, набагато рідше страждають післяпологовою депресією.

7. Під час годування у жінки виділяється ендорфін – гормон щастя. Цей факт, очевидно, детально пояснювати нема потреби.

8.  Так само корисним ГВ є для фізичного стану – під час грудного годування жінка може дозволити собі з’їдати на 500 кілокалорій більше, ніж у звичному режимі життя, адже її організм значно більше витрачає. Завдяки грудному годуванні жінці набагато легше повернутися до допологової ваги. 

9. Дуже важливим є той аргумент, що ГВ значно зменшує ризики онкологічних захворювань у жінки. До прикладу, вважається, що чим більшою є сумарна кількість років грудного вигодовування, тим менше ризиків захворіти на рак молочної залози. А ще грудне годування є профілактикою кровотеч.

10. Грудне вигодовування – це продовження контакту шкіра до шкіра, який є надзвичайно важливим післяпологовим етапом. Він заспокоює, як малюка, так і маму після стресового періоду пологів і допомагає призвичаїтися до нового життя.