Трансплантацію кісткового мозку планують робити у львівській лікарні

Щороку понад 200 дітей в Україні потребують трансплантації кісткового мозку. Скоро операції для них стануть реальнішими. Більше про цю тему дізнавалися журналісти Першого Західного у програмі “Очі”.

У нашій державі таку процедуру роблять лише в двох лікарнях в Києві, там за рік встигають пересадити кістковий мозок тільки шістдесятьом дітям. Втім незабаром ситуація може змінитися, у Львові 2022-го планують відкрити відділення трансплантації кісткового мозку».

Облаштовувати його у вересні 2020-ого розпочали у Західноукраїнському дитячому медцентрі. Обладнання необхідно багато, адже трансплантація кісткового мозку, пояснює лікар, це не одноразова операція, а лікування, що триває місяцями.

Схожа вона на переливання крові. Перший етап – забір стовбурових клітин кісткового мозку від донора. Для цього процесу й потрібен нещодавно придбаний сепаратор.

“Це є також суперкомп’ютер, який пропускає через себе, по суті, всю кров пацієнта і через свої прилади оптичні ідентифікує ті клітини, які нам треба забрати, і забирає їх з кров’ю у спеціальні пакетики”.

пояснює лікар.

Далі їх заморожують й готують реципієнта до переливання. Перший прилад, який придбали в рамках проекту був саме розморожувач.

“Прилад перший, який купили і останній в ланцюгу перетворень стовбурових клітин, це коли вже заморожений кістковий мозок треба переливати пацієнту, то його має розморозити комп’ютер. Тобто, ми кладемо його туди, воно виглядає як тостер, ми розморожуємо там кістковий мозок”.

А далі – ювелірна фаза трансплантації – переливання здорових стовбурових клітин в організм хворої дитини. Вона триває від шести до 24-рьох годин. Втім, це лише невелика частина процесу.

Й поки власний кістковий мозок відмирає, а новий – приживається – дитина повністю беззахисна перед інфекціями. Відтак повинна перебувати в ідеально стерильних умовах. І їх створюють тут. Будують два бокси, в яких малеча житиме від 30-ти до ста двадцяти днів після переливання. Умови повинні бути особливими.

Опікується створенням відділення трансплантації кісткового мозку для дітей благодійний фонд «Запорука». Проект – багаторівневий, адже включає не лише ремонт та закупівлю обладнання. Щомісяця десятьох лікарів та медсестер вчать працювати з цим устаткуванням. Сьогодні, наприклад, за допомогою сепаратора виділяли тромбоцити з крові одного з онкологів. Аби ще до закінчення ремонтних робіт вміти виділяти й стовбурові клітини за тим же принципом. Безперервне навчання медперсоналу – частина проекту.

“Виділили для нього більше, ніж 400 тисяч євро. І саме з цими коштами ми почали будувати і ми зможемо в 22-ому році почати і провести першу автотрансплантацію тут, в цій лікарні, в цьому відділенні”.

Ольга Фокаф – керівник проекту благодійного фонду «Запорука»

23 мільйони гривень додатково виділили й з обласного бюджету. Такої суми, за яку створюють відділення трансплантації кісткового мозку, вистачає на лікування всього двох маленьких пацієнтів за кордоном. Якщо ж відділення запрацює, лікування для діток з лейкемією буде безкоштовним.

Першою тут планують провести автотрансплантацію. Це означає, що донором кісткового мозку буде сам пацієнт. Така пересадка дає менше ускладнень, адже клітини майже стовідсотково приживаються. Опісля проводитимуть й трансплантацію від інших донорів.

Обладнання для відділення, де проводитимуть трансплантацію кісткового мозку

2022-ого у Львові планують відкрити відділення трансплантації кісткового мозку. Облаштовують його у Західноукраїнському дитячому медцентрі. Обладнання необхідно багато, адже трансплантація кісткового мозку, пояснює лікар, це не одноразова операція, а лікування, що триває місяцями. Схожа вона на переливання крові. Перший етап – забір стовбурових клітин кісткового мозку від донора. Для цього процесу й потрібен нещодавно придбаний сепаратор.

Опубліковано ОЧІ Пʼятниця, 23 квітня 2021 р.