Три тисячі сіл отримають інтернет від держави

Серед них і населені пункти на Львівщині.

500 мільйонів гривень із держбюджету скерували цьогоріч для проведення оптичного інтернету до сільських громад.

У першу чергу йдеться про соціально важливі об’єкти: школи, ЦНАПи, лікарні тощо. Для того, аби село включили у список, необхідна заявка.

“Наразі до участі у проєкті вже зголосилися 28 громад із Львівщини, які планують провести швидкісний інтернет до 362 соціально важливих закладів у 124 селах. Інтернет і доступ до інформації в сучасному світі є запорукою розвитку громад, області та держави загалом. Тому ми закликаємо всіх керівників активно відстежувати такі можливості і не проґавити шансу”.

каже голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Мешканці можуть самостійно перевірити, чи громада подала заявку на отримання державної “інтернет-субвенції”. Зробити це можна на спеціальному даш-борді Мінцифри за посиланням https://cutt.ly/jvPriY0.

За словами директора департаменту економічної політики ЛОДА Степана Куйбіди, наразі дуже важливо, щоб у Мінцифри була точна інформація про наявність покриття волоконно-оптичними мережами на Львівщині. Адже трапляються випадки, коли у Міністерстві є інформація про наявність оптоволокна в населеному пункті, а насправді його немає.

Якщо такі дані будуть не співпадати, село чи громада, через помилку, можуть не отримати фінансування. Тому Львівська облдержадміністрація створить спеціальні виїзні комісії, які перевірять наявність оптичних інтернет-мереж там, де громади просять про їх проведення.

До речі, зараз Львівщина є у четвірці областей з найкращим доступом сільського населення до швидкісного інтернету.