“Це дуже негарна історія. Ми повертаємось у 90-ті”, – політолог Віктор Таран про обстріл автівки Шефіра

Власні версії щодо замаху на першого помічника президента України Сергія Шефіра політолог Віктор Таран наразі не називає. Інформації для цього замало, – пояснив він у програмі «Інший погляд» на радіо ПЕРШЕ.  Він має тільки припущення і одне із них, що обстріл автівки Шефіра – це постановка.   

По-перше, каже, насторожує, що стріляли в бік водія, а не в місце, де сидів Сергій Шефір. Ще одне – вся блогосфера, орієнтована на Банкову, півгодини після інциденту “заспівала”, що це все через Закон про деолігархізацію, а, відповідно, за замахом стоять олігархи. Окрім того, дивна реакція президента.

“Зеленський оголосив, що це сигнал персонально йому, він вважає, що тепер має мандат на більш жорсткіші дії. По-суті, він оголосив, що цей інцидент дає йому право вживати атипові слідчі дії”. 

А якщо додати до цього, що минув екватор президентства Володимира Зеленського, плюс у Трускавці збирають “Слуг народу”. 

“Якщо все це скласти, то таке враження, що, можливо, не сам Зеленський, але його оточення, будує зараз політтехнологічний сценарій походу на другі вибори. Це моя гіпотеза. Звичайно, треба дивитись які будуть дії далі”. 

Не погоджується з “постановкою” замаху на Шефіра політичний аналітик Станіслав Безушко.  

“Куля-дура. Всі хто стріляв, всі хто пройшов війну (а я там рік був), то я вам скажу, що ніхто не влаштовує таких підстав. Ніхто не знає, як полетить куля”. 

І цій справі Станіслава Безушка дивує, чому “відкидаються” бізнес-інтереси. Нагадаємо, серед основних версій нападу на Шефіра – його державна діяльність, спроба тиску на вище державне керівництво і спроба дестабілізації ситуації в країні. 

“А чого ми відкидаємо бізнес-інтереси? Сам Шефір заявив в розмові, що останні дні він займається суто своїми бізнес-інтересами – своєю студією, Кварталом. Як ми бачимо, в останні місяці він все більше відходить від роботи в Офісі Президента…А чому ми не розглядаємо цей варіант, чому це не може бути бізнес? Щось не поділили в бізнесі?”

Двоє спікерів одностайні у тому, що за замахом точно не стоять олігархи. Ця версія вигідна для президентського оточення і її будуть максимально використовувати. Натомість, олігархам є чим протидіяти, окрім замахів у стилі 90-тих. 

“Люди, які мають телеканали, які можуть вбити інформаційно будь-кого за кілька годин… Робити недозамах? Це нелогічно,” – наголосив Станіслав Безушко. 

І про наслідки обстрілу автомобіля Сергія Шефіра. 

Віктор Таран нагадує, що в політиці дуже небезпечним є “створення прецеденту”. Свого часу таке було, наприклад, з ув’язненням Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. Тоді попереджали, що запуститься ланцюгова реакція – так і сталось. 

“Якщо відбувся замах на особу такого рівня – це дуже негарна історія. Ми повертаємось в 90-ті. Пам’ятаєте вбивство Чорновола, вбивство Вадима Гетьмана, ексголови Нацбанку? Такого в українській політиці не було понад 20 років. Це мене дуже настородує. Не дай боже, невже знову відкривається сезон на полювання політиків першого ешелону”. 

Напад на Шефіра може спровокувати “закручування гайок”. Буде причина до більш жорсткіших дій з боку президента. – додає Станіслав Безушко. Та в усій цій історії, – продовжує політичний аналітик, – є дві дуже неприємні речі. 

Перше –  ми забуваємо про головне, що важко поранена людина. 

“Ми почали сприймати як норму те, що напали на когось і розстріляли. Ну, бо це ж людина посадова. Там вони щось роблять і в них якісь справи… Ні, це не норма”.

І друге – політизація процесу. Мовляв, довкола обговорюють версії нападу, кому вигідно, кому не вигідно, аналізують шанси другого терміну Зеленського, натомість забуваємо про кримінальну справу та розслідування. 

Нагадаємо, в автомобіль Сергія Шефіра, першого помічника президента Володимира Зеленського, стріляли вранці 22 вересня під Києвом. Поранений водій машини. Коментуючи напад, Сергій Шефір сказав, що не має справ, які б могли спричинити напад на нього особисто. Замах – це спроба залякати команду Зеленського.