Цукровий діабет та все, що потрібно про нього знати

Експерт з ендокринології Юрій Вендзилович про хворобу, на яку зараз хворіє більше мільйона українців. Майже 200 тисяч із них змушені постійно приймати інсулін.

Що таке цукровий діабет?

Це хронічне захворювання ендокринної системи, яке викликане порушенням синтезу гормону інсуліну і як наслідок підвищенням рівня цукру в крові. Надалі це може призвести до значних втрат працездатності.

Які є типи цукрового діабету?

Розглядаємо два типи цукрового діабету. Перший та другий, а також цукровий діабет у вагітних, так званий гестаційний діабет. Найбільш поширеним є другий тип цукрового діабету, в статистиці він займає 80% всіх захворілих на цукровий діабет.

Що впливає на виникнення цукрового діабету?

Це в першу чергу спадковість. Також надмірна вага, порушення харчування, захворювання серцево-судинної системи.

Які симптоми виникають при цукровому діабеті?

В першу чергу – спрага, яка не минає із вживанням великої кількості рідини. Часте сечовипускання, надмірний апетит, сухість шкіри, дуже часто гнійничкові інфекції, зниження зору, безсоння, апатія, втрата працездатності.

Діагностика цукрового діабету

Основними методами діагностики є визначення рівня цукру в крові. Нормальний цукор крові від 3,5 до 5,5 ммоль/л, вже більш як 7,5 ммоль/л розглядається як цукровий діабет. Також у хворих визначається рівень цукру в сечі, в нормальних умовах його там не повинно бути.

Лікування цукрового діабету

В першу чергу передбачає дієту для таких хворих, особливо з виключенням вуглеводів.

Другим пунктом йде дозоване фізичне навантаження. Третє – медикаментозне лікування.

Які ускладнення виникають при цукровому діабеті?

До хронічних ускладнень належать серцево-судинні ускладнення, які можуть призвести до інфаркту, інсульту. Діабетична стопа, яка може призвести до гангрени. На жаль, дуже часто розвивається хронічна ниркова недостатність і як наслідок такі хворі потребують гемодіалізу.

До гострих ускладнень цукрового діабету відносяться коматозні стани, або прекоматозні стани. Це гіпоклікемія та гіперклікемія.    


Теми: