Турагентство скасувало подорож: чи можна повернути кошти

Через банкрутство туристичної компанії Mouzenidis Travel понад 500 туристів напередодні застрягли у Греції, ще сотні не змогли вилетіти на відпочинок і тепер намагаються повернути свої кошти. Як не потрапити на шахраїв та чи можливо компенсувати витрати за скасований тур?

Ірина Станько разом із чоловіком та трьома дітьми ще торік у січні оплатили путівку в Грецію. Обійшлася вона їм у 4,5 тисячі євро. Вони мали летіти влітку 2020 року, але через пандемію коронавірусу тур перенесли на кінець червня цього року. Напередодні вильоту подружжя довідалося, що компанія Mouzenidis Travel до 26 червня скасувала усі рейси. Клієнтам пропонують перенести бронювання на пізніші дати.

 «Ми мали летіти 23 червня, але нам за два дні до вильоту прийшло повідомлення, що ми нікуди не летимо, бо в турфірми Mouzenidis технічні проблеми, і тому рейс не можуть виконати», – розповіла Ірина Станько.

Через декілька днів з’явилося повідомлення, що компанія припиняє роботу до 31 липня. Водночас на сторінці туроператора у Facebook з’явилася інформація, що компанія Mouzenidis Travel має борги перед кредиторами і розпочинає процес консолідації бізнесу.

Наразі Ірина Станько готує судовий позов, аби повернути кошти. І вона на це має повне право. Адже кожен турист, може відмовитися від туристичного договору, якщо поїздка не можлива з вини турагента, пояснює юрист Ярослав Жукровський.

«Якщо туроператор не має бажання розірвати туристичний договір або повернути кошти, а лише пишуть листи-відмовки, то у цьому випадку треба у письмовому вигляді вимагати повернення коштів  – це у досудовому порядку. Якщо це не допоможе, тоді у судовому порядку вимагати відшкодування збитків і повертати кошти».

 Щоб не потрапити у халепу варто звернути увагу, що інколи на ринку туристичних послуг, так звані турагенти, пропонують замість договору на туристичне обслуговування, договір про інформаційно-консультативні послуги. У цьому випадку, за словами юриста, дуже низька імовірність того, що при скасуванні подорожі вдасться повернути кошти.

Тому будьте дуже уважні, коли підписуєте ті чи інші документи.

Фото: ілюстративне

Читайте також:

“Високий Замок – Домажир”: на Львівщині представили новий туристичний маршрут

У Львові офіційно презентували туристичний велошлях від Високого Замку до ведмежого притулку “Домажир”. Його протяжність – 26 км. Маршрут вже запланували ознакувати в рамках Програми