У Бібрці масштабно відсвяткують День Європи

100 гостей до святого Яна – 15 травня вже вдруге відбудеться одноденна подорож зі Львова до Бібрки.

Організатори у День Європи запрошують мандрівників навідатися до статуї святого Яна Непомуцького у Суходолі.

Адже традиційно у Чехії шістнадцятого травня свято Яна Непомуцького відзначали празьким фестивалем Новаліс. В Україні на ці вихідні припадає також День Європи.

Тож таку мандрівку, приурочену одразу двом датам, планують перетворити у добру місцеву традицію.

“100 гостей Святого Яна”— туристичний одноденний маршрут зі Львова до Бібрки. Головною його точкою є старовинна статуя чеського середньовічного святого — Яна Непомуцького. Вона вже понад півтора століття стоїть на роздоріжжі у селі Суходіл, Бібрської громади. Я звернув на неї увагу торік, під час дослідження туристичного потенціалу Бібреччини. А цього року запросив до співпраці та організації Дня Європи Чеський центр в Києві. Відтак, у межах Дня Європи, за гроші Чеського центру в Суходолі, довкола статуї святого Яна вже полікували чотири старі липи. У межах дводенного святкування 15 та 16 травня тут-таки, у полі, відбудеться “живий” концерт барокової чеської музики, на “Скарбовій Горі” покажуть чеський фільм, а в щонайменше дев’яти знакових локаціях громади урочисто піднімуть прапор Європи”, —

розповідає координатор проєкту “Сокіл. Перезавантаження” Іван Щурко.

Цікаво, що Яна Непомуцького часто описують як покровителя щасливого повернення: він стоїть там, де ти можеш зійти з дороги, і де також можеш ухвалити правильне рішення, подумати й помолитися.

Паломники любили відпочивати біля таких статуй, дивлячись на краєвид. Навколо часто можна побачити висаджені дерева, що влітку дають життєдайну тінь. Так само й у випадку зі статуєю Яна Непомуцького під Львовом: вихідці з Чехії посадили навколо неї липи, а це — чеське національне дерево, один із важливих символів чеського ландшафту. Уздовж доріг та на мостах у Європі статуй святого Яна Непомуцького можна нарахувати понад тридцять тисяч. Вони характерні для Центральної Європи — Австрії, Чехії, Словаччини чи німецької Баварії, але на них можна натрапити і в Іспанії чи Італії, а також, як бачимо, і в Україні”, —

каже директорка Чеського центру в Києві Радка Рубіліна.

По дорозі до Яна Непомуцького у Суходолі та всіх Янів Бібреччини, яких знайдуть наполегливі мандрівники, можна буде відвідати старовинні дерев’яні і муровані храми та інші цікаві локації у селах Лопушна, Вільховець, Суходіл, Волощина, Великі Глібовичі та місті Бібрка.

Кілька знакових церков-пам’яток будуть відкриті впродовж цілого дня 15 травня.

Додамо, Бібрська громада розташована за 20 км від Львова. Сюди можна доїхати як машиною, так і ровером. На її території розміщені цікаві культурні пам’ятки: Свірзький замок, Бібрський оборонний костел 17 століття, понад столітній будинок спортивного товариства “Сокіл” у Бібрці та найвища вершина Подільської височини, гора Камула у Романові.

Довідка

Святий Ян (Іван) НепомуцькийСкульптура знаходиться на в’їзді до села Суходіл, оточена віковими липами, які ростуть тут, ймовірно, з часу встановленням фігури.Я́н Неому́цький (чес. Jan Nepomucký), народився близько 1340 у м. Непомук у Чехії – помер 20 березня 1393 року у Празі, святий мученик католицької церкви, найпопулярніший святий у Чехії.Ян Непомуцький вважається небесним покровителем сповідників та щирої сповіді, захисником таємниці сповіді, за збереження якої прийняв мученицьку смерть і був скинутий з моста у річку Влтаву, покровителем Праги і всієї Чехії.Його вважають також покровителем усіх, хто працює на воді – рибалок, матросів, захисником під час повені, опікуном водяних млинів та мостів.За переказами, молитва до святого є запорукою щасливих подорожей і повернення додому, ось чому його статуї й каплички часто стоять на роздоріжжях, мостах, біля річкових переправ.В іконографії святого зображають у священичому вбранні з пальмою мученика в руках і розп’яттям, що є символом незламної віри. Його атрибутами є ключ, книга, замок, запечатаний лист, міст, з якого його скинули, корона з п’ятьма зірками (у середині напис TACUI – “мовчав”), вода, замок. Багато з цих атрибутів можемо побачити у скульптурі в Суходолі.

Католицька церква вшановує його пам’ять 16 травня.

Читайте також: