Як у Бродах руйнується синагога, а місцевий мешканець її відновлює

На Львівщині продовжує руйнуватися пам’ятка архітектури національного значення.

Будівля синагоги у Бродах продовжує руйнуватися. Зараз тут обвалилася колона та дах. Місцеві мешканці хвилюються, адже поряд розташована школа та дитячий майданчик. Тож будівля, що розвалюється, є потенційно небезпечною для тих, хто гуляє поряд.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу Перший Західний.

Місцеве керівництво Бродів до відновлення пам’ятки не береться.

“Вона знаходиться не на балансі міської ради, це є пам’ятка державного значення. І з цих часів вона з кожним роком зазнає все більшої руйнації”, – пояснив керівник відділу містобудування, архітектури та земельних відносин Бродівської міської ради Дмитро Лящук.

Водночас у Львівській обласній держадміністрації пояснюють – про таку проблему їм відомо, але підтримувати у належному стані всі пам’ятки області поки що неможливо.

А тим часом про синагогу дбає місцевий мешканець Володимир Ковальчук. Він розчистив територію, яка заросла бур’янами та травою.

“Я взяв пішов в магазин пилку, ножовку ручну, і почав вирізати ті всі зарослі”, – каже чоловік.

Згодом знайшов благодійників, і разом придбали для будівлі двері. Однак цього недостатньо.

Про важливість бродівської синагоги знають історики:

“Це є велика пам’ятка єврейської громади, вона вважається найбільшою синагогою 18-го столітя, збереженою синагогою 18-го століття в Україні. У 19 столітті вона мала дуже велику бібліотеку, чим також славилася. Ця бібліотека, за різними даними, налічувала близько 28 тисяч томів давніх матеріалів, рукописів, сувоїв”, – розповів директор Бродівського історико-краєзнавчого музею Василь Стрільчук.

Додамо, синагога у Бродах збудована майже 4 століття тому. Вона пережила вже з десяток пожеж, руйнувань, реставрацій. Останньою її відбудовувала радянська влада 60 років тому, аби облаштувати в приміщенні склад. У час незалежної України реставрувати її намагалася Бродівська міська рада, але як завжди забракло коштів.