У Львові зацвіли сакури

Цього року з прогулянками біля японських сакур не особливо складається. Журналісти “Першого Західного” показали дерева хоча б через екран.

У Парку біля Храму Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові зараз справжня краса. Тут саме зацвіли сакури. Від тендітних пагонів зі скромними пуп’янками до широкоплечих із рясними кронами. Частина саджанців – подарунок від посольства Японії. І якщо в нас вони радше тло для гарних фото, то для японців – частина філософії.

Це не просто дерево. Японці обожнюють сакури. І коли деревця розквітають – це святкують на національному рівні. Традиція називається ханамі. Мільйони людей милуються  рожевими хмарами пелюсток. А про те, де й коли буятиме цвіт, розповідають навіть з екранів.

На вулиці Зеленій ніжні хмаринки можна відчути на дотик. Це сакура іншого сорту – Кіку-Шідаре. Кетяги із рожевими зефірками звисають майже до землі. Японські красуні на львівських вулицях вже давно не виглядають чужинками. Адже вишневих локацій у місці – з десяток. Втім за кількістю не женуться, кажуть у мерії. Все заради краси.

«В нас немає таких ніяких таких планів, що ми маєм садити тільки сакури чи багато сакур, але є місця, де вони в нас ростуть» + «два тижні воно є настільки красивим, що привертає увагу взагалі до довкілля, до міського озеленення, фантастично цвіте», –  розповіла Олександра Сладкова, начальник управління екології та природних ресурсів департаменту містобудування Львівської міської ради.