У Львівській області будуть перепрофільовувати шахти

У Червонограді за підтримки Уряду Німеччини реалізують пілотний проєкт трансформації вугільних регіонів.

Це означає, що місцеві шахти будуть перепрофільовувати.

“Історично так склалося, що Львівщина була одним з найбільших виробників корисних копалин, які використовувалися у тепловій галузі. Наголошу, що в межах проєкту ми говоримо не про закриття шахт, а про трансформацію вугільної галузі. Вона передбачає перепрофілювання підприємств, які зараз працюють на території Червоноградського району”, – розповіла голова обласної ради Ірина Гримак.

За її словами у межах проекту будуть допомагати шахтарям здобути нові професії, щоб вони реалізувалися в інших галузях.

“Маємо на увазі, наприклад, розвиток галузі виробництва електроенергії, енергоефективності, промислового туризму тощо. Львівська обласна рада як партнер також долучатиметься до фінансування цього проєкту», – розповіла Ірина Гримак.

Зокрема, на основі Червонограду (шахти «Великомостівська» і «Надія») і Мирнограду (Донецька область) як пілотних міст буде розроблена концепція, яку в подальшому застосують до інших державних шахт в Україні.

Додамо, програма транмформації охопить 5 регіонів України або більше 60 населених пунктів, в яких проживає майже мільйон людей.

План справедливої трансформації для громади та регіону передбачатиме заходи зі створення нових робочих місць, сервісів, зниження обсягів використання вугілля у системі теплозабезпечення. Фінансування проєкту здійснюватиметься також з державного бюджету Україн