У Львові провели унікальну операцію за допомогою робота Da Vinchi

Це була гінекологічна операція, яку зробили вперше у Західній Україні.

У лікарні швидкої допомоги розповіли, що пацієнткою стала 19-річна дівчина, яка вже 2 роки страждала від тазових болей і порушення циклу.

«Крім цього, у дівчини діагностували безпліддя. Після ретельного обстеження, наші спеціалісти виявили дермоїдну кисту правого яйника. Це пухлинне, хоч і доброякісне, утворення, найчастіше підлягає лише хірургічному лікуванню. Зазвичай, така киста утворюється ще з народження», – розповіли лікарі.

Зважаючи на вік та захворювання пацієнтки, медики прийняли рішення про хірургічне втручання з допомогою роботичної системи DaVinci. Використання мікроінструментів та 3D-зображення високої чіткості дозволили спеціалістам ювелірно видалити кисту з допомогою лише декількох маленьких проколів. Втручання пройшло успішно. Уже наступного дня пацієнтку виписали додому.

Лікарі нагадують, що однією з причин жіночого безпліддя є запальні процеси жіночих статевих органів та їхні наслідки, а також ендометріоз, склерополікистоз, фіброміоми та кисти яйників, в тому числі дермоїдні кисти. Причиною утворення кист можуть бути порушення гормонального стану та запальні захворювання органів малого тазу. Тому закликають проходити планові медичні огляди й не відкладити візит до лікаря у випадку наявності будь-яких скарг.