Львів’яни стали вдвічі більше заявляти про домашнє насильство

В Україні щороку від рук кривдників страждає близько 1,8 млн людей. Торік від рук домашніх тиранів загинуло 74 людини. 141 особа під час таких побоїв дістала тяжкі травми, понад тисячу — легкі побої. У Львові торік зареєстрували 1 071 випадок домашнього насильства.

В Україні найчастіше від домашнього насильства страждають жінки та діти, крім того, є непоодинокі випадки, коли жертвами насилля в сім’ї стають – чоловіки.

Аби голос кожного був почутий в Україні запустили анонімний онлайн-щоденник «Мені здається». Тут постраждалі від домашнього насильства можуть розповісти свою історію та звернутися за допомогою.

Платформу «Мені здається» запустили Інститут когнітивного моделювання, «Товариство Червоного Хреста України» та телеведуча Марія Єфросиніна.

«Ми на величезному стадіоні. Прислухайтесь. Чуєте? Це тиша, тому що ті, хто страждають від домашнього насильства, мовчать, адже їм соромно та страшно. Це не лише жінки, а й чоловіки та діти. І багато хто з них думає, що їм здається, ніби їх ображають, звідси і назва нашої кампанії. Я хочу, аби ми всі почули їхню «тишу». Говорити про цю масштабну проблему потрібно не тільки в листопаді в рамках 16 днів боротьби з домашнім насильством, не тільки після нових кричущих випадків. Лише системно працюючи над вирішенням проблеми, в тому числі комунікаційно, регулярно підіймаючи цю тему, ми зможемо сформулювати нульову толерантність суспільства до домашнього насильства».

Історії постраждалих діляться на чотири категорії: економічне, фізичне, психологічне та сексуальне насильство. Кожна історія анонімна — за бажанням можна залишити контактні дані для зворотного зв’язку.

Також на сайті є номери гарячих ліній, посилання на онлайн-платформу безоплатних психологічних консультацій, а також посилання на сайт про те, як розпізнати домашнє насильство.

Сьогодні у час пандемії говорити про насильство у сім’ї як ніколи актуально. Адже тисячі родин опинилися ізольовані  наодинці із тираном.

 «Під час карантину статистика звернень щодо домашнього насильства зросла на 25-30%», – розповіла координаторка проекту  ГО «Ла Страда-Україна» Ольга Краснова.

Подібну тенденцію у Львові вбачає і координаторка напрямку «Протидія домашньому насильству» Львівського міського центру соціальних служб «Між нами» Христина Бирчак:

«Станом на початок лютого ми вже отримали близько двохсот повідомлень про домашнє насильство. Якщо порівнювати з аналогічним періодом за 2020 рік, то ця цифра зросла вдвічі. Це прогнозує суттєве збільшення кількості звернень цьогоріч».

За словами Христина Бирчак, часто про домашнє насильство у сім’ї повідомляють діти, родичі, сусіди та друзі. 

Психологи наголошують, що найголовніше – це усвідомити проблему, не боятися і не соромитися про неї говорити.

Куди звертатися у випадку домашнього насильства?

За номерами телефонів:

  • 102 ― Національна поліція України
  • 15-47 ― урядова гаряча лінія для постраждалих від домашнього насильства
  • 116-123 або 0 800 500 335 ―  національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації «Ла Страда»
  • 772 або 0 800 500 225 ― національна дитяча гаряча лінія
  • 0-800-301-205 – номер гарячої лінії Львівського міського центру соціальних служб «Між нами».

Усі дзвінки є безоплатними зі стаціонарних та мобільних телефонів, анонімними та конфіденційними.

Крім того, Міністерство внутрішніх справ України разом з Міністерством цифрової трансформації запустило освітній серіал «Онлайн-інструменти протидії домашньому насильству» на платформі «Дія.Цифрова освіта». Переглянути його можна за посиланням.

У серіалі розповідають про те, що таке домашнє насильство, яким воно буває, до кого звертатися по допомогу, яке є законодавство та які повноваження поліції, як планувати власну безпеку та як допомагати постраждалим від домашнього насильства.

Покарання за домашнє насильство

В Україні відповідальність за вчинення домашнього насильства прописана у статті 126-1 Кримінального кодексу України.

За вчинення домашнього насильства особа карається штрафом, громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин або арештом на строк до 6 місяців, водночас компенсацію отримує держава. Також передбачене обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням волі на строк до 2 років.

Анастасія МЕЛЬНИК