У Мінздоров’я пояснили як бути вагітним із вакцинацією проти коронавірусу

COVID-19 вагітні жінки можуть переносити дещо важче.

Попри рекомендації до масового щеплення проти коронавірусу, медики не приховують: вагітні не брали участь в клінічних дослідженнях вакцин від COVID-19.

Проте наявні вакцини не містять живого мікроорганізму та в дослідженні на тваринах не було виявлено негативного впливу на перебіг вагітності.

“Вивчення їхньої безпечності для вагітних триває.Тому, національна експертна група з питань імунопрофілактики рекомендує, якщо вагітна має високий ризик захворіти на COVID-19, наприклад жінка працює в ковідній лікарні та/або має супутні захворювання, вона може обговорити можливість вакцинації з лікарем”, – йдеться у поясненні МОЗ.

Якщо ж, на думку лікаря, користь від вакцинації перевищує потенційні ризики від неї, то жінку рекомендовано щепити мРНК-вакциною. В Україні такою доступною є Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

“Якщо вагітна отримала першу дозу вакцини проти COVID-19 на векторній платформі (в Україні з таких вакцин поки зареєстрована лише AstraZeneca (Covishield, SKBio) до настання або під час вагітності, то лікар має розказати їй про співвідношення ризиків та користі від другого щеплення”, – кажуть у міністерстві.

І додають, що далі жінка сама вирішуватиме, чи отримати другу дозу цією ж вакцини під час вагітності чи вже після пологів.

А жінкам, у яких триває лактація, можна щепитися вакцинами Comirnaty/Pfizer-BioNTech та AstraZeneca (Covishield, SKBio) без застережень.

А от вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, яку теж використовують в Україні, забороняється щеплення вагітних та жінок, які вигодовують грудним молоком.