У неділю вночі Україна перейде на зимовий час

У ніч з суботи на неділю, 31 жовтня, Україна перейде на зимовий час.  Зокрема о 04:00 годинникову стрілку треба перевести на одну годину назад.

Загалом же зміна часу в Україні відбувається двічі на рік: в останню неділю березня о 03:00 (на годину вперед), а перехід на зимовий час — в останню неділю жовтня о 04:00 (на годину назад).

Переводити годинники українці почали ще у далекому 1981 році. Тоді це пояснювали економією електроенергії. Водночас, як запевняють експерти, якщо якась економія і є, то вона незначна. Тому питання це більше звички та комфорту.

«На бізнес та виробництво переведення годинників тепер не впливає. Вони можуть встановлювати той робочий час, який зручний їм. Не впливає це і на енергоспоживання», – зазначив економіст Віктор Гальчинський.

Є частина людей, які швидко адаптовуються і на них переведення годинника не впливає. За день-два вони входять у свій життєвий ритм.

«Водночас є частина людей, у яких знижений рівень адаптації через брак вітамінів, сонця, певних ізотопів для мозку тощо. Для таких людей адаптація в часі розтягується і важко дається», – розповів доктор психологічних наук, нейропсихолог Богдан Ткач.

Також ми маємо не забувати, що умовно людей поділяють на: сов (вечір), жайворонків (ранок) та голубів (день).

«Тому для певної частини людей переведення годинника – це дискомфорт. Але будь-яка стресова ситуація робить нас сильнішими, якщо ця ситуація не призводить до психічних порушень»

 Полегшити адаптацію допоможуть вітаміни, гарний настрій, відпочинок та інші речі, які роблять вас щасливими.

Нагадаємо, в Україні про скасування переведення годинника говорять з 2011 року. Цьогоріч Верховна Рада навіть попередньо підтримала законопроєкт про скасування переведення годинників, але в цілому документ народні депутати не підтримали.

Довідка. Першим ідею літнього часу запропонував Бенджамін Франклін. Вдруге цю проблему порушив британець Вільям Віллет (архітектор із Числгерста, графство Кент) у своїй брошурі Waste of Daylight («Марна витрата денного світла», 1907). Але першим втілив ідею у життя Король Британії Едвард VII. Він оголосив, що в його королівському маєтку Сандрінґем всі переходять на літній час. Згодом король запровадив такі самі зміни у маєтках Віндзорі та Балморалі. Відтак вперше годинникову стрілку перевели у Великій Британії у 1908 році.

Водночас масштабне переведення годинників відбулося у Німеччині. Під час Першої світової війни, 30 квітня 1916 року тут перевели стрілки годинників на годину вперед, а 1 жовтня 1916 року — на годину назад.

Причиною переведення годинників раніше називали – енергоощадність. Але сьогодні  ведуться розмови про те, що освітлення не становить вагомої частки у структурі витрат електроенергії, особливо після широкого запровадження енергоощадних ламп, набагато суттєвіше впливають електроприлади, використання яких не залежить від сонячного світла.