У нацпарку “Сколівські Бескиди” буде сучасний глемпінг-парк: деталі

У Карпатах створюють нову концепцію відпочинку. Зокрема, у національному природному парку «Сколівські Бескиди», що на Львівщині збудують глемпінг-парк ( з англ. «гламурний кемпінг») – це екологічні будиночки для відпочинку туристів з комфортними умовами. Про це Радіо ПЕРШЕ розповіли директор НПП “Сколівські Бескиди” Василь Приндак та директорка асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» Галина Литвин.

Впродовж 2021 року у національному природному парку «Сколівські Бескиди» збудують 8 таких екобудиночків діаметром 7 м і площею по 36 м2. У кожному зможуть розміститись від  4 до 6 людей. Там будуть всі необхідні меблі, а от інші зручності облаштують в окремій адміністративній будівлі.

“Окрім основних будиночків, буде ще адміністративний купол з рецепцією, кухнею, рестораном або баром, санвузлом, душем та паркінгом. Аби туристам було комфортніше відпочивати туристам”, – розповів директор національно-природного парку «Сколівські Бескиди», Василь Приндак

Сам будиночок виглядатиме як півкуля зі скляними вставками, щоб туристи могли милуватися природою. А стоятиме він на дерев`яній терасі 9 х 9 м.

“Ми хочем, щоб верх був скляний, аби вечорами можна було спостерігати за зорями. Це вже варіанти, які будуть прописані у технічному завданні при оголошені тендеру. І глемпінг буде у максимально природних умовах”, – продовжив Василь Приндак.

Щодо локації, де збудують глемпінг-центр – розглядають чотири варіанти: дві з них можуть бути біля міста Сколе недалеко від траси Київ-Чоп, інші дві – біля водоспаду Кам’янка.  Остаточний варіант оберуть після погодження з експертами.

Проект глемпінг-парку у чотирьох областях України, зокрема й на Львівщині ініціювала Асоціація Єврорегіону Карпати-Україна спільно з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів. Тендер на будівництво оголосять навесні, а туристи зможуть побувати у такому сучасному кемпінгу вже у 2022 році.

“2021 рік буде роком, власне, реалізації інвестиційної складової, будівництва. Натомість у 2022 році передбачається вже безпосередній запуск, промоція та маркетинг”, – розповіла виконавча директорка асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» Галина Литвин.

Схожі відповідники глемпінгу вже є в Україні і закордоном. Тому дуже важливо створити саме унікальний продукт.

“Тут дуже важливо створити новий унікальний продукт, який буде приваблювати туриста з середнім доходом, який любить природу і який не хоче ночувати в наметі, але також хоче чогось нового, нестандартного готелю, який не відрізняється тим, чи він у Львові чи у Сколе”, – зазначила Галина Литвин.

 Проект глемпінг-парку у «Сколівських Бескидах» виграв грант секторальної підтримки Євросоюзу. Загальне фінансування буде понад 7 млн гривень. З них приблизно 2 млн – це спільне фінансування Львівської обласної ради, Сколівської об`єднаної територіальної громади та самого парку.

Додамо, що такі глемпінг-парки також реалізують у національному природному парку Синевир, що у Закарпатській області, у Дністровському регіональному ландшафтному парку Івано-Франківської області та у регіональному ландшафтному парку «Краматорський» у Донецькій області. 

Марта Занюк