У Підкамені хоспіс опинився на межі закриття

На Львівщині, у селищі Підкамінь на межі закриття знаходиться хоспіс. Тут внаслідок адміністративної реформи створили Підкамінську громаду. У ній – 10 тисяч мешканців. Досі за державний кошт у цій місцевості утримували фельдшерсько-акушерські пункти в селах, відділення сімейної медицини, поліклініку та терапевтичне відділення, у складі якого й хоспіс. Тепер же заклад фінансує  Національна служба здоров’я України. Оскільки пацієнтів замало, то фінансування вистачає лише на повну ставку санітарки і на півставки медсестри. Про це йдеться у сюжеті телеканалу «ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ».

«Згідно нового законодавства селищна рада, місцевий орган, він, фактично, оплачує тільки комунальні послуги. Енергоносії і комунальні послуги на лікарню. А лікарня має заробляти на себе сама. Відповідно, враховуючи кількість населення, яка є, декларації, утримання фапів, це буде важко», – пояснив очільник Підкамінської селищної ради Богдан Бутинський.  

Відтак мешканці територіальної громади будуть змушені змінити місце лікування . Водночас люди похилого віку, найімовірніше, залишаться у хоспісі. Принаймні, їх обіцяють напризволяще не залишати. Вирішили: створять для них територіальний центр.

«Сьогодні дозволити відкрити територіальний центр, то треба добре виважити. Хоча ми з головою (ред. – Богданом Бутинським) прораховували різні надходження, різні можливості, різні субвенції. Як, ви знаєте… коли немає грошей, їх дуже тяжко ділити. Добре ділити, як їх багато, а як їх не вистачає на кожному кроці… Будемо пробувати, будемо шукати якихось спонсорів», – розповіла т.в.о. директора Підкамінської міської лікарні Ірина Микитюк.

Скорочення терапевтичного відділення й півсотні працівників – не уникнути. Ймовірно, декілька робочих місць місцеві медики зможуть отримати у Бродах, розповіла в.о. директора Бродівської центральної районної лікарні Оксана Кукулка.

«Будуть вільні посади – звичайно, і вони будуть бажати прийти до нас, тому шо віддаль досить велика, звичайно, шо вони прийдуть і будуть працювати».

Та поки у Бродівській лікарні сказати чи ще буде 2 робочих місця, чи 20 – не можуть, бо й у самих триває процес скорочення.

Куди подінуть стареньких та яка доля геріатричного відділення у Підкамені на Львівщині?

"Це просто геноцид людей" – мешканка селища Підкамінь про закриття місцевого хоспісу 🔺Куди подінуть стареньких та яка доля геріатричного відділення? Детальніше у сюжеті⤵⤵⤵

Опубліковано ТРК ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ Середа, 3 березня 2021 р.