У Шевченківському гаю згоріла Гуцульська гражда

Разом з хатою вогонь знищив більш ніж 200 експонатів. 

Пожежа виникла в ніч на 6 лютого.  

Останній обхід охорони був о 23:30 і нічого підозрілого помічено не було. А о 02:14 поступив виклик до ДСНС, що зафіксовано пожежу на території Музею. На жаль пожежа знищила все весь об’єкт”, – повідомили працівники Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького. 

Пожежу ліквідовували 23 осіб та  6 одиниць спецтехніки. Причини та обставини пожежі з’ясовують правоохоронці. 

Довідково: 

Гуцульська гражда збудована в середині ХІХ ст. До Львова у музей її перевезли зі села Криворівня, що у Верховинському районі Івано-Франківської області. 

Житло – як маленька фортеця: високий зруб захищає хату і подвір’я від сильних вітрів, хижого звіра або й непроханого гостя.

Хата має дві кімнати, розділені сіньми: ліва була робочою, а права – святкова. При правій кімнаті – комора, в якій складали кращий одяг, сукно, вовну, скриню з жіночим вбранням. З двох сторін хата має хліви(«притули»), в яких тримали овець. Вони утеплювали житло, захищали його від холодних вітрів.

Гуцули були вправними майстрами – вінці зрубу припасовані так добре, що ущільнення мохом вже не потребували. Всередині стіни рівненько оброблені рубанком і відшліфовані до блиску, такі ж сволок, гряди і гладкі підлоги. Всі хатні меблі, посуд, найпростіші ужиткові речі: коновка, масничка чи сідло прикрашені різьбою, випалюванням чи іншим декором. 

Аби перевезти цю споруду до музею – будівельникам довелось зробити кілька величезних саней, щоб стягнути масивні вінці її зрубу до дороги, до машин-лісовозів.