У трирічної дівчинки з ока витягнути 10-сантиметрового “чужого”

Оперували малечу у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні ОХМАТДИТ. У дівчинки з’явилася припухлість і свербіж очка, знизився зір, але лікування не давало результатів, утворилася пухлинка.

Обстеження показало, що в оці дитини жив хробачок – гельмінт дирофілярія (Dirofilaria) довжиною понад 10 см.

“Це як “Чужий”, але з тією різницею, що він ще й трохи “Невловимий месник”, бо весь час втікав від наших лікарів”, – йдеться на сторінці медзакладу у Фейсбуці.

Коли ми почали надрізати ту пухлинку в операційній, вона почала втікати від нас. Але ми швидко зорієнтувалися і встигли упіймати паразита за хвіст. Якби він втік у череп, то ми б не дістали його“, – каже офтальмолог Всеволод Радомський.

У маленької пацієнтки повністю відновився зір і пройшло запалення в місці, де оселилася “зла нитка”, дівчинка вже вдома.

Медики радять захищати малечу і хатніх улюбленців від укусів комарів – щоб не прихистити в своєму організмі чужинця. Адже Dirofilaria, вона ж “зла нитка”, найчастіше потрапляє в організм людини через комарів від собак, які є проміжною ланкою. Дорослі гельмінти живуть під шкірою або слизовою оболонкою у будь-якій частині тіла. У місці, в якому оселився гельмінт, людина відчуває печію, свербіж. Паразит у тілі людини може мігрувати на відстань до 30 см/добу.