У центрі Львова протестували проти нового трудового кодексу

Приблизно дві сотні осіб зібралися біля памятника Шевченкові.

Згідно з новим законом, який є на розгляді у Раді, скасовуються зокрема, державні гарантії на мінімальну заробітню на рівні нижче прожиткового мінімуму, забороняється залучати до роботи в нічний час жінок з дітьми віком до 3 років, а також не можна звільняти самотніх жінок з дітьми віком до 14 років.

Натомість голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько, переконує, що пропоновані зміни розробляли без участі профспілок та роботодавців.

“Ми зібралися сьогодні з нагоди рішення, яке було організовано проти прийняття закону україни про працю, який утаємничено був підготовлений Кабінетом міністрів без погодження з профспілками та роботодавцями, який втричі утискає наші права ніж теперішній кодекс про працю”, – сказав Роман Дацько.

За словами профспілчан, також серед пропозицій – можливість звільняти працівників за бажанням роботодавця, впровадження понаднормових робіт без обмежень з оплатою меншою, ніж це є зараз. А також відбудеться позбавлення прав і гарантій профспілок. Зокрема таким чином порушуються права 17 мільйонів працездатних осіб – твердять мітингувлаьники, які зібралися сьогодні у центрі Львова.

Нагадаю, 28 грудня 2019 року Кабмін вніс до Верховної Ради України проєкт Закону “Про працю”.