У Звенигороді невідомі пошкодили археологічну пам`ятку: слідчі відкрили кримінальне провадження

Зловмисники зруйнували дерев’яні конструкції княжої доби кінця ХІ-початку ХІІІ століть і проводили незаконні археологічні дослідження за допомогою металошукача. Про це Радіо ПЕРШЕ повідомили в ГУ Національної поліції у Львівській області.

У понеділок, 21 грудня, у  Пустомитівський відділ поліції звернулася 62-річна жителька Львова, співробітниця «Інституту українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України», яка повідомила, що у селі Звенигород невідомі особи пошкодили археологічну пам’ятку національного значення. 

“Невідомі зруйнували частину археологічного розкопу в урочищі «Замок» на території пам’ятки археології національного значення  «Городище літописного міста Звенигород». Виявили також численні руйнування у профілях на різній висоті і видовбані невідомими ями, які порушили цілісність культурних відкладів. Таким чином зловмисники зруйнували дерев’яні конструкції княжої доби кінця ХІ-початку ХІІІ століть. Встановлено також, що невідомі проводили незаконні археологічні дослідження за допомогою металошукача”, – йдеться у повідомленні поліції.

За фактом слідчі Пустомитівського відділу поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 298. Санкція статті  передбачає штраф від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеження чи позбавлення волі до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років або без такого.

Досудове розслідування триває. Правоохоронці встановлюють усі обставини події та причетних до правопорушення осіб.