Україна підписала з ЄС угоду на отримання 1,2 млрд євро допомоги

Україна підписала меморандум з Європейським Союзом про отримання макрофінансової допомоги в розмірі 1,2 млрд євро. Меморандум про взаєморозуміння та кредитне співробітництво укладено між Україною, НБУ та ЄС, пише «Урядовий потал».

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що меморандум про п’яту програму макрофінансової допомоги передбачає 12-місячний термін, а сам кредит надається на 15 років, до 2035 року. Відсоток за користування коштами становить 0,125% річних.

За словами Шмигаля, макрофінансова допомога буде витрачатися на підтримку макрофінансової стабільності України та продовження структурних реформ.

Перший транш у розмірі 600 млн євро Україна отримає відразу після ратифікації документа Верховною Радою.

Щоб отримати другий транш, Україна має виконати низку вимог, які стосуються медичних закупівель, управління ДП «Державні закупівлі», продовження реформи податкової та митної служб. Також передбачені питання судової реформи та продовження реформи державної служби.

Також держава повинна покращити бізнес-клімат, зокрема, продовжити розширення повноважень приватних виконавців, провести поетапну ліквідацію податкової поліції та створити Бюро фінансових розслідувань. Також передбачена реформа корпоратизації, створення незалежних наглядових рад у топ-10 держпідприємств.